33.4 δισ στην Ελλάδα απο την Κομισιόν αλλά με τι όρους;

Πως θα μοιραστεί το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης

750 δισ ευρώ θα είναι το Ταμείο Ανάκαμψης που πρότεινε η Κομισιόν. Τα 500 δις ευρώ θα δοθούν ως επιχορηγήσεις και τα 250 δις ευρώ με τη μορφή δανείων. Από αυτά 33,4 δισ θα πάνε στην Ελλάδα. 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια. Τα χρήματα αυτά αντιστοιχούν περίπου στο 17,8% του ΑΕΠ της χώρας. 

Καταρχάς να πούμε ότι το ποσό που πάει στην χώρα μας αντιστοιχεί στο 5,8% του συνολικού. Την ίδια στιγμή το ΑΕΠ της είναι το 1,3% του ΑΕΠ της ΕΕ. Τα μεγαλύτερα ποσοστά από το πακέτο προτείνεται να πάρουν η Ιταλία (20,4%) και η Ισπανία (19,9%). Ωφελημένες είναι και άλλες χώρες όπως η Κροατία και η Βουλγαρία που θα λάβουν ποσά που αντιστοιχούν στο 22,4% και 19,3% του ΑΕΠ τους. Βλέπουμε δηλαδή ότι το πακέτο θα διοχετευθεί κυρίως στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. 

Η συγκεκριμένη πρόταση θα πρέπει να επικυρωθεί από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών της ΕΕ τον Ιούνιο. Υπάρχει δηλαδή περιθώριο αναπροσαρμογών και αλλαγών. Στόχος είναι να έχουν τεθεί όλα σε ισχύ από 1/1/2021. Αντιδράσεις εμφανίζονται κυρίως από χώρες όπως η Ολλανδία, η Σουηδία, η Αυστρία και η Φινλανδία οι οποίες πληρώνουν περισσότερα. Πάντως το συγκεκριμένο σχέδιο είναι ένας συμβιβασμός μεταξύ του γαλλογερμανικού σχεδίου και της πρότασης των συγκεκριμένων κρατών.

 

Επιλογές αποπληρωμής και υποχρεώσεις

Τρεις επιλογές παρουσιάστηκαν από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν για να επιστρέψουν τα χρήματα που θα πάρουν από το Ταμείο Ανάκαμψης οι χώρες της Ε.Ε. Ο προτεινόμενος τρόπος είναι νέοι φόροι σε ρύπους διοξειδίου του άνθρακα, σε είδη πλαστικών και σε ψηφιακές υπηρεσίες. Οι άλλοι δύο είναι μέσα από του προϋπολογισμούς της ΕΕ έως το 2058. Δηλαδή αυξημένες εισφορές και μειωμένες επιχορηγήσεις για τα δανειζόμενα κράτη.

Από τα 750 δισ  το 93,5% θα χρησιμοποιηθεί για δημόσιες επενδύσεις, κυρίως μέσω επιχορηγήσεων αλλά και ως δάνεια προς τις χώρες – μέλη. Το υπόλοιπο 6.5% θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων. Δηλαδή δεν υπάρχει η πρόβλεψη ότι μέρος του ποσού θα δοθεί για κοινωνικές παροχές. Επίσης δεν γνωρίζουμε ακόμα τους όρους και τις προϋποθέσεις της χρηματοδότησης. Αν δηλαδή θα έχουμε μαζί και νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Μαζί με τον κοινό προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-2027 που είναι 1.1 δισ ευρώ και το πακέτο ενίσχυσης των 540 δισ ευρώ που συμφωνήθηκε τον Απρίλιο το ποσό που θα διαθέσει η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ύφεσης θα είναι 2,4 δισ ευρώ. 

Το νέο πακέτο λοιπόν θα ακολουθήσει την γνωστή συνταγή της ενίσχυσης του κεφαλαίου μέσα από διάφορες οδους. Οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να περιμένουν να ωφεληθούν μέσω της «ευεργετικής επίδρασης» της διοχέτευσης των χρημάτων στην αγορά. Την ίδια στιγμή η ανεργία στην χώρα προσεγγίζει το 20%, ενώ οι παροχές της κυβέρνησης δεν ισοφαρίζουν με κανένα τρόπο τις οικονομικές απώλειες των πολιτών. Από ότι φαίνεται για άλλη μια φορά την ζημιά θα την πληρώσουν οι πιο αδύναμοι. Το ερώτημα που μπαίνει για το κίνημα είναι πως θα εκπροσωπήσει αποτελεσματικότερα τα λαϊκά συμφέροντα σε μια περίοδο που αναμένεται να είναι πολύ δύσκολη.

ergatiki_antipoliteusi

H Εργατική Αντιπολίτευση δρα, αγωνίζεται, μαθαίνει και ελπίζει στους σεισμούς που μέλλονται να έρθουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

four × two =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.