Διεκδικούμε, ενημερωνόμαστε, 7 Απρίλη μέρα δράσης

Στάση αναμονής φαίνεται να τηρεί η κυβέρνηση σε σχέση με τα καινούργια πιο αυστηρά μέτρα. Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ανακοίνωσε πως η ενεργοποίησή τους θα γίνει εάν  «υπάρξουν δείγματα επιβάρυνσης της κατάστασης». Πιθανό σενάριο είναι αυτό να γίνει με αφορμή τον εορτασμό του Πάσχα. Η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Βρετανία και αυτό οφείλεται και στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση αλλά και στην ανταπόκριση του πληθυσμού σε αυτά.

 

Εξάπλωση κορονοϊου παγκόσμια και στην Ελλάδα

Η πανδημία έχει επηρεάσει όλες τις χώρες του πλανήτη λιγότερο η περισσότερο και όχι μόνο αυτές τις δυτικής Ευρώπης. Άρα έχει ένα ενδιαφέρον να δούμε τα δεδομένα λίγο πιο σφαιρικά. Από τις 209 χώρες που έχει επηρεάσει ο ιός είμαστε 46οι σε απόλυτο αριθμό κρουσμάτων (1,755) και 78οι σε αριθμό κρουσμάτων ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους (168). Άρα υπάρχουν αρκετές χώρες που είναι πολύ χειρότερα από εμάς και αρκετές που είναι πολύ καλύτερα. Η Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά σε μέγεθος εξάπλωσης του ιού με τις γειτονικές βαλκανικές χώρες και όχι τόσο της δυτικής Ευρώπης.

 

Στοιχεία εξάπλωσης κορονοϊού 05/04/2020

 

Επίσης είμαστε 58οι σε αριθμό τεστ ανά εκατομμύριο κατοίκους (2,513). Ο χαμηλός αριθμός τεστ στον πληθυσμό δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Σχεδόν καμία χώρα δεν κάνει μαζικά τεστ στον πληθυσμό της με τις εξαίρεση ίσως της Ισλανδίας. Αυτό σημαίνει όμως ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς το πόσοι έχουν νοσήσει άρα τα πραγματικά ποσοστά εξάπλωσης αλλά και τα πραγματικά ποσοστά θνησιμότητας. Έχει αναφερθεί πολλές φορές από τους επιδημιολόγους ότι αρκετά περισσότερα κρούσματα από τα επισήμως καταγεγραμμένα υπάρχουν. Όμως δεν εμφανίζουν συμπτώματα ή αυτά είναι ήπια.

Διαφορετική θα ήταν η προσέγγιση για τα μέτρα και το πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον ιό αν ξέραμε ότι το ποσοστό θνησιμότητας είναι 1,5% σε ανθρώπους κάτω των 50 και διαφορετική αν ήταν 0,15%. Το ίδιο ισχύει αν ξέραμε ότι έως τώρα έχει νοσήσει το 10% του πληθυσμόυ ή το 1%. Πόσοι έχουν προσέξει ότι φέτος έχουμε έως τώρα 90 νεκρούς από την εποχική γρίπη στην Ελλάδα, άρα περισσότερους από τον κορονοϊό. Τα αντίστοιχα νούμερα για τον πλανήτη είναι 300.000-650.000 θάνατοι παγκοσμίως κάθε χρόνο. Αυτό αναφέρει και ο καθηγητής επιδημιολογίας του πανεπιστήμιου του Στάφορντ Γιάννης Ιωαννίδης. 

 

Οι πραγματικοί αίτιοι και χώροι συνοστισμού

Σίγουρα φέτος δεν μπορούμε να γιορτάσουμε το Πάσχα όπως κάναμε κάθε χρόνο ή να γίνουν οι καθιερωμένες αγωνιστικές εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά δεδομένου ότι ο ιός δεν έχει ακόμα εξαλειφθεί. Από την άλλη όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να περιορίσουμε τις εξόδους από το σπίτι σε δύο την ημέρα ή να ανέβουν τα πρόστιμα. Οι τελευταίοι χώροι που συνοστίζεται κόσμος στην Ελλάδα δεν είναι τα πάρκα και η παραλία της Θεσσαλονίκης όπως θέλουν να μας πείσουν τα ΜΜΕ. Είναι οι μεγάλοι εργασιακοί χώροι, τα στρατόπεδα, τα hot spot και οι φυλακές. Εκεί υποχρεωτικά αυστηρά μέτρα υγιεινής δεν έχουν επιβληθεί και μένουν διαρκώς έξω από την συζήτηση. Τέτοια παραδείγματα είναι το εργοστάσιο της BIC ή ο νεκρός από κορονοϊό 52χρονος εργάτης στην ΒΙΠΕ Σίνδου.

Παρατηρείται το φαινόμενο όμως οι ίδιες κυβερνήσεις που είναι υπεύθυνες για την κατάντια του συστήματος υγείας και που δεν παίρνουν ουσιαστικά μέτρα για την οικονομική κάλυψη των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από την ύφεση να απολαμβάνουν ευρύτατης λαϊκής αποδοχής και υποστήριξης με αφορμή τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που λαμβάνουν. Εκτός από την Ελλάδα αυτό είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται και στην Γαλλία. Στις αρχές του Μάρτη η δημοτικότητα του Μακρόν ανέβηκε κατά 13%. Aμέσως μετά την ανακοίνωση των αναγκαίων περιοριστικών μέτρων. Στην περίπτωση της Ουγγαρίας ο πρόεδρος αναλαμβάνει υπερεξουσίες με αφορμή την πανδημία χωρίς για την ώρα να συναντά αντιδράσεις.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η συγκυρία είναι ιδανική ώστε να περάσουν αντιλαϊκά οικονομικά και όχι μόνο μέτρα χωρίς αντιστάσεις. Να ενισχυθεί επιπλέον η αντίδραση και η λογική του μικρότερου κακού στις συνειδήσεις των μαζών. Από την μία ο φόβος της πανδημίας και των συνεπειών της νέας μεγάλης ύφεσης και από την άλλη η εμπέδωση του ΤΙΝΑ μετά την περίοδο 2010-2015. Σε αυτή την βάση αγωνιστικές πρωτοβουλίες όπως αυτή της 7ης Απριλίου από την ΟΕΝΓΕ έχουν σημασία και πρέπει να επεκταθούν. Τόποι ενημέρωσης όπως το Μένουμε Ενεργοί αλλά και κάθε δράση αλληλεγγύης πρέπει να ενισχυθούν και να προβληθούν. Καλέσματα στήριξης για την συγκεκριμένη μέρα δράσης έχουν βγάλει το ΠΑΜΕ και ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων σωματείων

 

Παραπομπές:

Τα στοιχεία στο γράφημα είναι από το worldometers

ergatiki_antipoliteusi

H Εργατική Αντιπολίτευση δρα, αγωνίζεται, μαθαίνει και ελπίζει στους σεισμούς που μέλλονται να έρθουν.

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

3 × one =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.