Ασφαλιστικό νομοσχεδίο, ανάγκη μαζικής αγωνιστικής απάντησης

Βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου

Η ενίσχυση της μετατροπής του κράτους πρόνοιας σε κράτος φιλανθρωπίας, η επιπλέον άρση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης και η συνέχεια της ακέραιας εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου είναι η ουσία του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Οι τυμπανοκρουσίες που το συνοδεύουν το παρουσιάζουν σαν νομοσχέδιου δήθεν σταδιακής αποκατάστασης των περικοπών που έγιναν την τελευταία δεκατία λόγω κάποιων μικρών αυξήσεων που θα διοχετευθούν κυρίως στους συνταξιούχους με τις μεγαλύτερες συντάξεις. Να θυμίσουμε όμως ότι από το 2010 έως το 2020 χάθηκε το 45% των συντάξεων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει κάποιες αυξήσεις για τους συνταξιούχους που έχουν σύνταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων κάτω των 500 ευρώ. Οι αυξήσεις που δίνονται αφορούν τις επικουρικές συντάξειες των συνταξιούχων πριν από τον Ν.4387/16 και αφορούν μόνο τους συνταξιούχους (250.000 περίπου σε σύνολο 2.410.000) που είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.300 ευρώ τον μήνα και είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται μέχρι και 50%. Η σχετική δαπάνη εκτιμάται σε 300 εκατ. ευρώ το έτος (μέση μηνιαία αύξηση 99 ευρώ) και 100 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά. Η δαπάνη αυτή, στο πλαίσιο του ουδέτερου δημοσιονομικού αποτελέσματος θα χρηματοδοτηθεί από την κατάργηση της ελλιπούς (μέχρι 500 ευρώ το 100% του ποσού της 13ης σύνταξης σε τέσσερις στις δέκα συντάξεις) 13ης σύνταξης (971 εκατ. ευρώ το 2019).

Οι αυξήσεις που προβλέπει το σχέδιο Βρούτση στο ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων (από 0,77 της ποσοστιαίας μονάδας για 30ετία έως 7,98 ποσοστιαίες μονάδες για 40ετία) αφορούν ένα μικρό – όχι το πιο φτωχό- τμήμα των συνταξιούχων. Αφορούν περίπου 70.000 συνταξιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016 καθώς κι ένα μικρό τμήμα από τους παλαιούς συνταξιούχους. Μεγάλοι χαμένοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι οι οποίοι τον περασμένο Ιούνιο έλαβαν με τη μορφή της 13ης σύνταξης το 100% του ποσού, εφόσον η σύνταξή τους δεν υπερέβαινε τα 500 ευρώ.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, προβλέπεται το σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων με 6+1 επίπεδα ασφάλισης για την καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών ελεύθερης επιλογής. Η κατώτερη μηνιαία ασφαλιστική εισφορά είναι 210 ευρώ και η ανώτερη τα 566 ευρώ τον μήνα. Οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι τα πρώτα πέντε χρόνια θα δίνουν μηνιαία ασφαλιστική εισφορά 126 ευρώ. Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θέλουν να έχου ν σύνταξη (εθνική και ανταποδοτική) πάνω από 1.000 ευρώ μεικτά με 35 έως 40 έτη ασφάλισης πρέπει να δίνουν ασφαλιστικές εισφορές από την 4η ασφαλιστική κλάση και πάνω, δηλαδή 297 ευρώ τον μήνα. Οσοι δίνουν την ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά ύψους 155 ευρώ τον μήνα, θα πάρουν ύστερα από 40 χρόνια σύνταξη (εθνική και ανταποδοτική) 779 ευρώ μεικτά. Όσοι διαλέξουν την ανώτατη ασφαλιστική κλάση (500 ευρώ τον μήνα) με 40 χρόνια ασφάλισης θα πάρουν σύνταξη (εθνική και ανταποδοτική) 1.659 ευρώ μεικτά.

Για τους αγρότες οι ασφαλιστικές εισφορές είναι χαμηλότερες από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, η κατώτερη μηνιαία ασφαλιστική εισφορά είναι 121 ευρώ και η ανώτερη είναι 324 ευρώ τον μήνα για το 2020. Ομως, για το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, προβλέπεται αύξηση κατά 20% στις ασφαλιστικές εισφορές τους.

Το εργατικό-λαϊκό κίνημα και οι συνταξιούχοι πρέπει να βάζουν στόχους στα πλαίσια των δικών τους αναγκών και όχι του κεφαλαίου. Πρέπει επίσης να τους διεκδικούν και να τους επιβάλουν μέ τους αγώνες μέσα από τις οργανώσεις τους και όχι να επαναπαύονται στα ψίχουλα που δίνουν σαν παραχωρήσεις οι αστικές κυβερνήσεις.

 

 

Όλοι στην απεργία στις 18 Φεβρουαρίου

  • Καθολική δημόσια δωρεάν ασφάλιση για όλους, πλήρη μόνιμη και σταθερή δουλειά, αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και των μισθών, υγεία, ασφάλιση.
  • Καθολικό δικαίωμα στη δημόσια ποιοτική κοινωνική ασφάλιση και δημόσια δωρεάν ποιοτική περίθαλψη για όλους χωρίς προϋποθέσεις. Άμεση μείωση της εργατικής εισφοράς (στην κατεύθυνση της κατάργησή της) και αύξηση της εργοδοτικής και κρατικής εισφοράς. Κατάργηση της εισφοράς υγείας για όλους. Αύξηση της φορολογίας για το κεφάλαιο (πχ στο 35%) για να καλύπτονται οι κοινωνικές ανάγκες.
  • Πλήρης αποκατάσταση όλων των απωλειών, μαζί και της 13ης και 14ης σύνταξης. Κατώτατη κύρια σύνταξη 600 ευρώ.
  • Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, με 5 χρόνια λιγότερης δουλειάς για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Δουλειά για όλους, σταθερή, πλήρης και ασφαλισμένη, με κατάργηση της ανασφάλιστης, μερικής και εκ περιτροπής εργασίας. Η περίοδος ανεργίας να μετρά ως χρόνος ασφάλισης.
  • Κατάργηση νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια.
  • Επιστροφή των κλεμμένων 70 δισ. από τα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν τράπεζες, εργοδότες, κράτος, δομημένα ομόλογα και το PSI.

ergatiki_antipoliteusi

H Εργατική Αντιπολίτευση δρα, αγωνίζεται, μαθαίνει και ελπίζει στους σεισμούς που μέλλονται να έρθουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

one + sixteen =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.