Κορονοϊός, ανάγκη διεκδικήσεων για τους εργαζόμενους και τον λαό

Όσο περνούν οι μέρες τόσο περισσότερο η καθημερινότητα στην Ελλάδα μεταβάλλεται προς το χειρότερο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Από την μία πλευρά έχουμε μεγάλες μάζες εργαζομένων που αντιμετωπίζουν το φάσμα της εξαθλίωσης και απειλούνται με εργασιακή ανασφάλεια αόριστο για πόσο και από την άλλη έναν μεγάλο αριθμό άλλων που αναγκάζονται κάθε μέρα να πηγαίνουν για δουλειά σε μεγάλους και μικρούς εργασιακούς χώρους διακινδυνεύοντας την υγεία τους και την υγεία της οικογένειάς τους. Μαζί με αυτά ρισκάρουμε φυσικά και τον κίνδυνο της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού. Μια τρίτη “προνομιούχα” κατηγορία μπορεί να δουλεύει από το σπίτι ενώ αρκετοί έχουν πάρει άδειες ειδικού σκοπού ή και “όχι ειδικού σκοπού”. 

Στα θετικά είναι ότι οι ρυθμοί εξάπλωσης του ιού μοιάζουν χαμηλοί αυτή την κρίσιμη εβδομάδα στην Ελλάδα. Το μεσημέρι της Τετάρτης τα κρούσματα ήταν 418 με 31 από αυτά να είναι καινούργια σε σχέση με χτες. Στις περιπτώσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας η αύξηση των κρουσμάτων ήταν αρκετά μεγαλύτερη τις πρώτες μέρες αλλά και στην συνέχεια. Αυτό δείχνει ότι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα έχουν αποδώσει σε αυτό το κομμάτι τουλάχιστον.

 

Διάγραμμα αριθμού κρουσμάτων ανά μέρα για διάφορες χώρες

 

 

Εργασιακή πραγματικότητα στην Ελλάδα

Η Εφημερίδα των Συντακτών στο πρωτοσέλιδο της ανέφερε ότι το 40% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα έχει ήδη βγει σε αργία. Πολλές είναι οι θέσεις εργασίας στον τουρισμό που ανοίγουν πάντα εποχικά καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι και φέτος τίθενται υπό αμφισβήτηση λόγω και της αναμενόμενης κατακόρυφης πτώσης της προσέλευσης. Εκτός δηλαδή από τα μέτρα που εφαρμόζονται αυτή την στιγμή και ακόμα και αν μέχρι τότε υποθέσουμε ότι θα έχουν αρθεί στην Ελλάδα δεν σημαίνει φυσικά αυτό ότι οι μετακινήσεις από χώρες του εξωτερικού θα γίνονται κανονικά. Άλλωστε παρά τα σενάρια για περιορισμό μέχρι τον Ιούνιο υπάρχουν προβλέψεις και για δεύτερο κύμα το φθινώπορο που μας έρχεται. Σημασία στην εξάπλωση έχουν και τα μέτρα που θα ληφθούν και λαμβάνονται από όλες τις χώρες.

Ξεχωριστή περίπτωση εργοδοτικής αναλγησίας μοιάζει να είναι η Teleperformance που αρνείται να δώσει work from home στους εργαζόμενούς της αν και θα μπορούσε λόγω της φύσης της δουλειάς τους. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει 8.500 υπαλλήλους από τους οποίους το 70% είναι αλλοδαποί. Στις συνεχείς διαμαρτυρίες του προσωπικού ένας προϊστάμενος φαίνεται να απάντησε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να διαχωρίσει τους προσωπικό σε δύο κτίρια. Ένα υγιών και ένα ασθενών ώστε να συνεχίσουν να δουλεύουν. Την ίδια στιγμή δεν παρείχε γάντια και μάσκες ενώ ο εξοπλισμός δεν απολυμαίνεται.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και υπό την πολιτική πίεση που δέχεται η κυβέρνηση ανακοίνωσε αποζημίωση 800 ευρώ σε όσους εργαζόμενους αναστάλθηκε η σύμβαση εργασίας τους λόγω του κορονοϊού και κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών. Για τους ίδιους εργαζόμενους αναστέλλεται η φορολογική υποχρέωση Μαρτίου, για 4 μήνες. Το μέτρο αυτό σύμφωνα με την ανακοίνωση αφορά 500.000 εργαζομένους. Επίσης ανακοινώθηκε ότι οι εργαζόμενοι που έχουν χάσει την δουλειά τους θα πληρώσουν το 60% του ενοικίου τους τον Μάρτη και τον Απρίλη ενώ το υπόλοιπο θα το καλύψει η κυβέρνηση.

Το επίδομα ωστόσο αφορά μόνο τους εργαζόμενους που η επιχείρηση που δούλευαν έκλεισε με κρατική παρέμβαση όπως και η απαγόρευση των απολύσεων. Καμία ανακοίνωση δεν έχει γίνει ακόμα για τους πλειστηριασμούς που ξεκινάνε τέλη Απριλίου. Είναι απαραίτητο το οργανωμένο κίνημα και ο λαϊκός παράγοντας να πιέσει ώστε η κυβέρνηση να δώσεις και άλλες παραχωρήσεις για τους εργαζόμενους και όχι για τους εργοδότες. Να πάρει μέτρα για την προστασία των υγειονομικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Αυτές τις ημέρες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και είναι αυτοί που απειλούνται περισσότερο από όλους.

 

  • Να ενισχυθεί και άλλο το σύστημα υγείας με μόνιμο προσωπικό, να ανοίξουν και άλλα κρεβάτια ΜΕΘ.
  • Διάθεση δωρεάν στον πληθυσμό αντισηπτικών, μασκών και των άλλων μέσων ατομικής προστασίας. Να παταχθεί η αισχροκέρδεια.
  • Μέτρα υγιεινής σε όλους τους χώρους δουλειάς με ευθύνη του εργοδότη και επίβλεψη από το ΣΕΠΕ και τα σωματεία.
  • Ειδική μέριμνα για πρόσφυγες και μετανάστες για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, στέγασης, περίθαλψης και εργασίας.
  • Να σταματήσουν τώρα οι εκβιασμοί των εργοδοτών προς τους εργαζόμενους για να πάρουν την κανονική τους άδεια, άδεια άνευ αποδοχών, αλλαγή συμβάσεων ή ωραρίων. Να μην χαθεί κανένας μισθός, καμία άδεια, κανένα ένσημο. Να εγγυηθεί το κράτος για τους μισθούς όλων των εργατοϋπαλλήλων.
  • Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ και για τους μισθωτούς. Κανένας πλειστηριασμός ή κατάσχεση, καμία διακοπή ρεύματος ή νερού σε εργαζόμενους-άνεργους.

 

Σελίδες ενημέρωσης έχουν δημιουργηθεί σε:

facebook: https://www.facebook.com/Covid19Solidarity

twitter: https://twitter.com/Covid19energoi

#ΜένουμεΕνεργοί #Covid19Solidarity

 

Παραπομπές:

Το διάγραμμα είναι απο: How the US stacks up to other countries in confirmed coronavirus cases, και

ergatiki_antipoliteusi

H Εργατική Αντιπολίτευση δρα, αγωνίζεται, μαθαίνει και ελπίζει στους σεισμούς που μέλλονται να έρθουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

three × 3 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.