Το δικαίωμα στον δημόσιο χώρο και η μάχη της πλατείας

Θέμα των ημερών έχουν γίνει οι περιπτώσεις επιθέσεων ΜΑΤ σε κόσμο που βρισκόταν στις πλατείες της Κυψέλης την Παρασκευή 8/5 και Αγίας Παρασκευής την Τρίτη 5/5. Οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει αντιδράσεις για την αδικαιολόγητη χρήση βίας από την πλευρά της αστυνομίας αλλά και διεκδικήσεις για περισσότερο ελεύθερο χώρο. Από την άλλη η κυβέρνηση, συντηρητικές δημοτικές παρατάξεις και φίλια τους ΜΜΕ κάνουν λόγο για υπαίθρια πάρτι. Αναφέρουν μάλιστα ότι είναι υποκινούμενα από την Ανταρσυα και ότι μπορούν να οδηγήσουν σε νέα εξάπλωση του κορονοϊού

 

Αγία Παρασκευή

Την Τρίτη το βράδυ στην πλατεία Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή βρίσκονταν συγκεντρωμένα 300 περίπου άτομα. Αυτό γενικά είναι κάτι το συνηθισμένο για τον συγκεκριμένο χώρο που λόγω και της έκτασής του (1.000 τ μ) μπορεί να φιλοξενήσει αρκετό κόσμο. Ορισμένοι από ότι φαίνεται βρίσκονταν σε πυκνότερες συγκεντρώσεις από τις προβλεπόμενες. Ο δήμαρχος της πόλης Βασίλης Ζορμπάς με δημοσίευσή του στο facebook ενημέρωσε ότι μπροστά στον κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού θα ενημερώσει την αστυνομία ώστε να επέμβει. Ακολούθησε επίθεση των ΜΑΤ στους συγκεντρωμένους, χημικά και πετροπόλεμος. Την επόμενη μέρα η κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο της συγκεκριμένης πλατείας 21:00-6:00. Μάλιστα ο κ. Ζορμπάς έκανε δημόσιες δηλώσεις στις οποίες χαρακτήρισε την πλατεία της πόλης που τον εκλέγει γκέτο διακίνησης ναρκωτικών. 

 

 

Εδώ να τονίσουμε ότι ο ίδιος άνθρωπος καθησύχαζε πριν λίγες εβδομάδες για την διάδοση του κορονοϊού από την Θεία Κοινωνία. Παρακάτω η αμφιβόλου επιστημονικής επάρκειας αναλογία με την διάδοση της φυματίωσης. Το επάγγελμά του άλλωστε είναι πνευμονολόγος και δεν χάνει ευκαιρία να το τονίζει όταν πρόκειται για θέματα διάδοσης του COVID-19. 

 

 

Η κόντρα συνεχιστηκε την επόμενη ημέρα στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και στους δρόμους. Η εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης «Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή» Μελίνα Αλεφαντή μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο της «Νίκης Πολιτών» Σωτήρη Παπαμιχαήλ βρέθηκαν στην πλατεία. Εκεί ήταν συγκεντρωμένοι κάτοικοι. Τα ΜΑΤ έφτασαν τις 9 με σκοπό να τους διαλύσουν. Η παρέμβασή τους αλλά και η αποφασιστική και ψύχραιμη στάση όλων τους ανάγκασε σε αποχώρηση. Από εκεί προκύπτει και η στοχοποίηση που υπάρχει στο πρόσωπό της από μερίδα των ΜΜΕ.

Πάντως η ίδια σε συνέντευξή της δηλώνει:

«Πρότεινα στον δήμαρχο να μεταβεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ώστε να κρίνει και το ίδιο την κατάσταση, να ενημερώσει τους παρευρισκόμενους και να μοιράσει ακόμα και μέσα αυτοπροστασίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι και στην κάτω πλατεία της Αγίας Παρασκευής, που βρίσκεται λίγο πιο μακριά, συγκεντρώνεται πολλαπλάσιος κόσμος, ακόμα και πριν από την άρση των μέτρων. Η πάνω πλατεία εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί μήλον της έριδος.

Για τη στοχοποίησή της δύο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν. Η μία αφορά την εμπορευματοποίηση της, καθώς είναι γνωστή η πρόθεση της δημοτικής αρχής για τραπεζοκαθίσματα και πάρκινγκ. Η άλλη αφορά το ότι ο δήμαρχος φαίνεται να έχει τη διάθεση να καλλιεργήσει ένα συντηρητικό κλίμα που να προωθεί την καταστολή στη νεολαία. Αυτό που εγώ καταλαβαίνω είναι ότι ο κόσμος έχει ανάγκη να βγαίνει σε πλατείες και πάρκα.

Αν αυτοί οι χώροι γεμίζουν, σημαίνει ότι χρειαζόμαστε περισσότερους ελεύθερους και ανοιχτούς χώρους, όχι λιγότερους, ώστε ο κόσμος να μπορεί να τους επισκέπτεται με ασφάλεια. Συγκεκριμένα, έχουμε ζητήσει επανειλημμένως να ανοίξουν κι άλλοι δημόσιοι χώροι για τον κόσμο, όπως ο προαύλιος χώρος της Βίλας Ιόλα.»

Τις τελευταίες μέρες κλούβα της αστυνομίας εξακολουθεί να βρίσκεται στην πλατεία Αγίου Ιωάννου. Ακούγεται μήνυμα από ντουντούκα, το οποίο αποτρέπει τον κόσμο από το να συγκεντρωθεί εντός της πλατείας για λόγους ασφάλειας της δημόσιας υγείας. Κάτοικοι εξακολουθούν να πηγαίνουν εκεί αλλά σε μικρότερους αριθμούς.

 

Κυψέλη

Στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, στην Κυψέλη, την Παρασκευή στις 2 μετά τα μεσάνυχτα βρίσκονταν περίπου 250 άτομα. Εκεί εμφανίστηκαν διμοιρίες των ΜΑΤ και μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ μετά από τηλεφώνημα για ένοπλη ληστεία. Έσβησαν τα φώτα της πλατείας και επιτέθηκαν με γκλομπ και δακρυγόνα στους παρευρισκόμενους που είχαν αρχίσει να τους φωνάζουν συνθήματα. Ακολούθησαν 37 προσαγωγές και 5 συλλήψεις. Οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι σήμερα το μεσημέρι. Τους απαγγέλθηκαν πλημμεληματικές κατηγορίες για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, βία κατά υπαλλήλων, απείθεια και εξυβριση. Η δίκη τους ορίστηκε για τις 21 Μαΐου. Το απόγευμα του Σαββάτου 9/5 πραγματοποιήθηκε μαζική πορεία διαμαρτυρίας από κόμματα και συλλογικότητες της αριστεράς στην Κυψέλη. Τις προηγούμενες μέρες κλίμα δημιουργούνταν για συνωστισμό στις πλατείες Βαρνάβα και Παγκρατίου από διάφορα ΜΜΕ.

 

Συμπεράσματα

Εντύπωση προκαλούν οι πρακτικές της αστυνομίας να πραγματοποιεί βίαιες επιθέσεις σε πολίτες που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους σαν να πρόκειται για κακοποιούς. Ακόμα και να υπήρχαν φαινόμενα συνωστισμού στους συγκεκριμένους χώρους η λύση θα μπορούσε να είναι η παρουσία κλιμακίου του ΕΟΔΥ. Θα έλεγχε την κατάσταση, θα έκανε συστάσεις και θα μοίραζε μέσα προστασίας όπως προτείνει η κ. Αλεφαντή. Το όριο των συναθροίσεων αυτή την στιγμή είναι τα 10 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι παράνομο να βρίσκονται παρέες σε ανοιχτούς χώρους κρατώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις. Αυτό γίνεται άλλωστε στους περισσότερους ανοιχτούς χώρους στην Αθήνα. Το ζήτημα λοιπόν είναι πολιτικό.

Μπροστά σε ενδεχόμενη νέα εξάπλωση του κορονοϊού η κυβέρνηση ετοιμάζει τους φταίχτες που θα προβάλει. Δεν φταίνε οι ελάχιστες ΜΕΘ, η έλλειψη δωρεάν μέτρων προστασίας, τα λειψά μέτρα υγιεινής στους εργασιακούς χώρους. Φταινε οι ανεύθυνοι. Οι κάτοικοι όμως έχουν δικαίωμα στους δημόσιους χώρους της πόλης τους. Τηρώντας πάντα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας αυτή την περίοδο. Άλλωστε η συναναστροφή με άλλους ανθρώπους σχετίζεται με την ψυχική υγεία. Το κράτος/δήμοι λοιπόν έχουν την υποχρέωση να προσφέρουν στους πολίτες τους την δυνατότητα να βρίσκονται σε ανοιχτούς χώρους με άλλους ανθρώπους με ασφάλεια. Άρα να δημιουργήσει/ανοίξει νέους δημόσιους χώρους στους οποίους θα έχουν την υποχρέωση να φροντίζουν για την τήρηση των μέτρων. Τέτοιοι στόχοι πρέπει να διεκδικηθούν από το κίνημα και να εξειδικευτούν για κάθε περιοχή.

 

Παραπομπές:

Μελίνα Αλεφαντή Η γυναίκα που «υποκίνησε τις διαμαρτυρίες» στην Αγία Παρασκευή μιλά στη LIFO, συνέντευξη Βασιλική Σιούτη 8/5/2020 www.lifo.gr

ergatiki_antipoliteusi

H Εργατική Αντιπολίτευση δρα, αγωνίζεται, μαθαίνει και ελπίζει στους σεισμούς που μέλλονται να έρθουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

6 − 6 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.