Εξώσεις προσφύγων με δόσεις

Κυβερνητική ακροδεξιά ρητορεία

«Δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερη προτεραιότητα στους πρόσφυγες από ό,τι δίνουμε στους Έλληνες πολίτες. Αυτό είναι μια συνειδητή επιλογή» δηλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Αυτό που δεν αναφέρει ο υπουργός είναι ότι οι πρόσφυγες δεν γνωρίζουν ελληνικά, έχουν πολύ μικρότερους πόρους αλλά ούτε και συγγενείς και φίλους που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν σε αντιθεση με τους περισσότερους ντόπιους. Επίσης η κρατική γραφειοκρατία κάνει πολύ δύσκολο κάποιος πρόσφυγας να πάρει άδεια εργασίας. Φυσικά η εύρεση δουλειάς είναι ούτως ή αλλως δύσκολη μέσα σε συνθήκες τεράστιας ύφεσης.

Από την 01-06-2020 υποτίθεται θα έπρεπε να αποχωρήσουν σταδιακά από τα διαμερίσματα του προγράμματος «ESTIA» 4.000 άτομα και άλλοι 1.200 αυτόνομα διαμένοντες. Από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τις δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας, καθώς και από θέσεις υποδοχής σε ξενοδοχεία του προγράμματος «Filoxenia» επιπλέον 6.037. Στο σύνολο 11.237 πρόσφυγες. Όσοι έχουν λάβει απόφασης αναγνώρισης από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τον Απρίλιο του 2020 θα πρέπει να αποχωρήσουν από τα καλύματά τους έως τις 30/6/20. Δηλαδή τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε επιπλέον εξώσεις. Επίσης από την 01-09-2020, οι παροχές σε χρήμα και οι προπληρωμένες κάρτες θα χρησιμοποιούνται από τους δικαιούχους μόνο για την αγορά αγαθών και προϊόντων και όχι για ανάληψη μετρητών. Αυτό μειώνει σημαντικά τις επιλογές στην διαχείριση του οικονομικού βοηθήματος που παίρνουν. 

Το μόνο πρόγραμμα που υπάρχει για όσους έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες και έχουν πάρει άδειας διαμονής, είναι το πρόγραμμα «HELIOS». Το «HELIOS» προσφέρει εκπαίδευση και επιδότηση του ενοικίου για 6 μήνες. Ο πρόσφυγας πρέπει όμως να νοικιάσει μόνος του κάποιο διαμέρισμα και να παρουσιάσει το ενοικιαστήριο συμβόλαιο στο πρόγραμμα. Αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολη την υλοποίησή του. Επίσης αυτό το πρόγραμμα δεν μπορεί να καλύψει όλους τους αποχωρήσαντες αυτή τη στιγμή γιατί το υπουργείο δεν είχε φροντίσει να κάνει την απαραίτητη προεργασία. Για την ώρα φαίνεται να δίνεται μια άτυπη παράταση στις εξώσεις χωρίς να έχουν γίνει συγκεκριμένες κινήσεις από το κράτος.

 

Διεθνείς αντιδράσεις

Ταυτόχρονα οι κινητοποιήσεις και οι πολιτικές πιέσεις για εύρεση λύσης συνεχίζονται. Σε χθεσινή της ανακοίνωση η Ύπατη Αρμοστεία (ΥΑ) του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εξέφρασε την βαθιά της ανησυχία για την κυβερνητική πολιτική. Επίσης έκανε λόγο για μη ρεαλιστικούς στόχους και ζήτησε δίχτυ ασφαλείας και ευκαιρίες ένταξης στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες. Δεν είναι απίθανο τους επόμενους μήνες να δούμε φαινόμενα άπορων ανθρώπων να κατακλύζουν τις πλατείες και τα πάρκα της χώρας. Οι πρόσφυγες που εκδιώκονται μπορούν να ταξιδέψουν μόνο για τουριστικούς λόγους στην Ε.Ε. και έως τρεις μήνες κάθε φορά. Όχι δηλαδή για να εγκατασταθούν και να δουλέψουν αλλού. Άρα είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στην Ελλάδα χωρίς να τους εγγυάται κανείς ότι μπορούν να βρουν δουλειά και σπίτι.

Να θυμίσουμε πάντως ότι η κυβέρνηση αν και δηλωνει οικονομική αδυναμία είχε πάρει 350 εκατομμύρια ευρώ από την Ε.Ε. μετά τα περιστατικά στον Έβρο πριν λίγους μήνες. Ένα μέρος δόθηκε για να αγοραστει αστυνομικός εξοπλισμός – ασπίδες, κράνη, χημικά κ.λπ. Από ότι φαίνεται δεν περισσεύει τίποτα για τα θύματα της μεταναστευτικής κρίσης που αφορά το κονδύλι. Η αντιμεταναστευτική πολιτική της Ν.Δ. στόχο έχει να ικανοποιήσει το πιο συντηρητικό τμήμα των ψηφοφόρων της. Σε μια περίοδο μάλιστα που η δημοφιλία της έχει αρχίσει σταδιακά να φθείρεται αν και παραμένει πρώτη με τεράστια διαφορά.

Αυτή την στιγμή ο συνολικός αριθμός των αιτούντων άσυλο και προσφύγων στην χώρα μας είναι 120.000. Οι 39.700 (33%) βρίσκονται στα νησιά, ενώ οι 80.300 (67%) στην ενδοχώρα, σύμφωνα με στοιχεία της ΥΑ του ΟΗΕ. Το πως θα προχωρήσει το ζήτημα της διαμονής και διαβίωσής τους είναι κάτι που θα εξαρτηθεί και από την αντίδραση των προσφύγων και της ελληνικής κοινωνίας. Υπάρχουν αρκετές οργανώσεις που αναδεικνύουν το συγκεκριμένο ζήτημα απαιτώντας λύση από την πολιτεία. Ταυτόχρονα αναλαμβάνουν δράσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και συμβαλουν στην οργάνωσή τους. Άλλωστε κάθε κοινωνία κρίνεται από τον τρόπο που συμπεριφέρεται στα πιο αδύναμα μέλη της.

ergatiki_antipoliteusi

H Εργατική Αντιπολίτευση δρα, αγωνίζεται, μαθαίνει και ελπίζει στους σεισμούς που μέλλονται να έρθουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

1 + four =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.