Η δίκη της ΧΑ, η ΝΔ και η Αριστερά

Η απόφαση του δικαστηρίου στην Δίκη της Χρυσής Αυγής είναι ιστορικής σημασίας. Είναι μια από τις πιο σημαντικές δίκες που έχουν διεξαχθεί στην χώρα μας. Το αποτέλεσμα φυσικά είναι ένα πολιτικό γεγονός που επέδρασε στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό και όχι μόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κύπρο ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι ζητούν από τον εισαγγελέα να ελεγξει την δράση του αδελφού κόμματος της ΧΑ στο νησί, του ΕΛΑΜ.

Στην Ελλάδα η υποδοχή του αποτελέσματος από την συντηρητική παράταξη κινείται στο εξής πλαίσιο. Πρώτο, η Ν.Δ. ήταν το κόμμα που ξεκίνησε τις διαδικασίες για την δίκη της ΧΑ και την ολοκλήρωσε. Δεύτερο, η βία και ο εξτρεμισμός είναι καταδικαστέος από όπου και αν προέρχεται, παραπέμποντας στην θεωρία των δύο άκρων. Τρίτο, οι πλατείες έθρεψαν την ΧΑ. Πράγμα που ισχυρίζεται εκτός από την ΝΔ το ΚΙΝΑΛ αλλά και το ΚΚΕ. Τέταρτο ο ΣΥΡΙΖΑ εχει ύποπτο ρόλο λόγω των αλλαγών στον ποινικό κώδικα του 2019 που μείωσαν τις ποινές και αφαίρεσαν την στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Μάλιστα δηλώσεις προς αυτή την κατεύθυνση έχουν κάνει οι Κοντονής, Λαφαζάνης αλλά και ο Παρασκευόπουλος με πιο ήπιο τρόπο.

 

ΝΔ και δίκη της ΧΑ

Καταρχάς η ΝΔ πράγματι ξεκίνησε την διαδικασία της δίκης της ΧΑ. Όμως το έκανε με καθυστέρηση όταν είχε ήδη ξεδιπλωθεί το εγκληματικό ντελίριο των ναζί. Συνδέεται με την συνειδητοποίηση από την πλευρά του αστικού κράτους, και όχι μόνο του Σαμαρά, ότι δεν μπορεί να αφήνει τους ναζί να δρουν ανενόχλητοι και να κλιμακώνουν διαρκώς την βίαιη δράση τους. Κάτι τέτοιο προοδευτικά θα μπορούσε να συμβάλει στην απονομιμοποίηση του ίδιου του κράτους και των θεσμών του. Δεδομένου μάλιστα ότι δεν υπήρχε κάποιο μαζικό ριζοσπαστικό κίνημα αμφισβήτησης από τα Αριστερά στην αντιμετώπιση του οποίου να μπορούν να φανούν χρήσιμοι.

Το αντιφασιστικό κίνημα συνέβαλε τα μέγιστα στην εξάλειψη της ΧΑ. Αποτελεί πολιτική του νίκη, όπως και όλων την δημοκρατικών πολιτών. Σίγουρα δεν θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί αν και το ίδιο το αστικό κράτος δεν είχε κινηθεί εναντίον των ναζί. Έστω και αν το έκανε για τους δικούς του λόγους και κάτω από την λαϊκή πίεση.

Παράλληλα η ΝΔ φρόντιζε να διατηρεί σχέσεις με την ΧΑ υιοθετώντας τμήματα της πολιτικής της ατζέντας, μεταναστευτικό κα. Με αυτό τον τρόπο την νομιμοποιούσε και εξάπλωνε το ενδιαφέρον και την ευρύτερη αποδοχή των απόψεών της. Σκοπός φυσικά ήταν να πάρει τμήμα των ψηφοφόρων της.

 

Αγανακτισμένοι, θεωρία των δύο άκρων

Η προπαγάνδιση της θεωρίας των δύο άκρων σχετίζεται κυρίως με το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής νέας αποσταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος. Σαν αυτή που ζήσαμε το 2012. Σκοπός είναι να φτιαχτεί μια υγειονομική ζώνη ανάμεσα στους δυσαρεστημένους πολίτες και τις ριζοσπαστικότερες πολιτικές ομάδες και κόμματα. Με αυτό συνδέεται και η συνεχής αναφορά στις πλατείες και την ΧΑ. Φυσικά η ΧΑ δεν είχε καμία σχέση με τους αγανακτισμένους. Οι ακροδεξιές μικροομάδες της Πάνω Πλατείας ήταν άλλης αναφοράς. 

 

Ευθύνες της Αριστεράς

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως φυσικά και έχει ευθύνες. Ίσως οι συγκεκριμένες αλλαγές του 187ΠΚ να είναι οι μικρότερες. Η βασική του ευθύνη είναι ότι διέψευσε τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει για την βελτίωση των όρων ζωής του ελληνικού λαού. Με αυτό τον τρόπο συνεβαλε στην συντηρητικοποίηση του πολιτικού σκηνικού. Επίσης στην περίοδο διακυβέρνησής του δεν έγινε καμία ουσιαστική αλλαγή που να συμβάλει στην εξάλειψη των στοιχείων που συνδέουν την ακροδεξιά με τον σκληρό πυρήνα του κράτους (δικαιοσύνη, στρατός, αστυνομία).  

Η καταδικαστική απόφαση πιθανότατα θα αποτρέψει την επανεμφάνιση μιας παρόμοιας ναζιστικής οργάνωσης για αρκετό καιρό. Τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα, η λιτότητα, ο κρατικός αυταρχισμός, η υιοθέτηση της ακροδεξιας ρητορείας για το μεταναστευτικό από βασικά κοινοβουλευτικά κόμματα σε συνδυασμό με την αδυναμία λύσης του αποτελούν πηγές επανατροφοδότησης της ακροδεξιάς. Για την αντιμετώπισή τους απαιτούνται ριζοσπαστικές πολιτικές αλλάγές που από ότι φαίνεται δεν πρόκειται να έρθουν σύντομα.

ergatiki_antipoliteusi

H Εργατική Αντιπολίτευση δρα, αγωνίζεται, μαθαίνει και ελπίζει στους σεισμούς που μέλλονται να έρθουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

four × 2 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.