I can’t breathe

Η δολοφονία του George Floyd

Τον γύρο του πλανήτη κάνουν οι εικόνες από τις διαδηλώσεις σε πόλεις της Αμερικής με αφορμή την δολοφονία του Αφροαμερικανού George Floyd από τον αστυνομικό Derek Chauvin το βράδυ της Δευτέρας 25/5 στην Μινεάπολη. Αφορμή ήταν μια καταγγελία ότι ο Floyd προσπάθησε να πληρώσει σε κατάστημα με πλαστό χαρτονόμισμα. Όταν η αστυνομία έφτασε τον βρήκε στο αμάξι του. Αφού τον έδεσαν με χειροπέδες τον ακινητοποίησαν στο έδαφος χωρίς να προβάλει αντίσταση. Ο Chauvin πίεζε τον λαιμό του με το πόδι του. Ο Floyd του ζητούσε να σταματήσει επαναλαμβάνοντας “I can’t breathe”. Ταυτόχρονα περαστικοί τραβούσαν βίντεο το περιστατικό και ζητούσαν από την αστυνομικό να σταματήσει ενώ ήδη ο συληφθέντας αιμορραγούσε από την μύτη. Μετά από λίγα λεπτά κατέληξε. Το συγκλονιστικό βίντεο της δολοφονίας έχει αναπαραχθεί από τα ΜΜΕ σε όλο τον πλανήτη.

Η αστυνομική βία απέναντι στην Αμερική ειδικά απέναντι σε μέλη της αφροαμερικανικής κοινότητας είναι ένα φαινόμενο με μεγάλες διαστάσεις. Πολύ συχνές είναι οι περιπτώσεις θανάτων υπόπτων κατά την διάρκεια συλλήψεων. Αντίστοιχη περίπτωση ήταν η δολοφονία του Eric Garner το 2014 στην Νέα Υόρκη. Ο θάνατος ήταν ξανά από στραγγαλισμό κατα την διάρκεια της σύλληψης του. Ο Garner επαναλαμβανε πάλι ενώ πνιγόταν “I can’t breathe”. Ο θάνατος του Garner είχε αποτελέσει την αφορμή για την δημιουργία του κινήματος Black Lives Matter (BLM). Οι ακτιβιστές του BLM αγωνίζονται ενάντια στον ρατσισμό και την αστυνομική βία που ασκείται στους αφροαμερικανους.

Ο Chauvin απολύθηκε την επόμενη μέρα μαζί τους άλλους τρεις αστυνομικούς που συμμετείχαν στην σύλληψη. Την Πέμπτη 28/5 του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Στην περίπτωση του αστυνομικού που δολοφόνησε τον Garner, Daniel Pantaleo, δεν ασκήθηκαν ποινικές διώξεις ενώ απολυθηκε τελικά το 2019 από το σώμα. Αυτή είναι και η συνηθισμένη κατάληξη τέτοιων περιπτώσεων στην Αμερική. Το γεγονός ότι ο Chauvin αντιμετωπίζει διώξεις σχετίζεται προφανώς με την πολιτική πίεση που δέχεται η κυβέρνηση στην Αμερική μπροστά στις κινητοποιήσεις που γίνονται σε πολλές πόλεις. Μάλιστα στην Μινεάπολη οι διαδηλώσεις πήραν χαρακτηριστικά εξέγερσης απέναντι στην αστυνομία. Διαδηλωτές κατέλαβαν και πυρπόλησαν αστυνομικό τμήμα το βράδυ της Τετάρτης ενώ οδοφράγματα στήθηκαν σε γειτονιές της πόλης. Αντίστοιχα φαινόμενα σε μικρότερη κλίμακα έχουν εμφανιστεί σε 20 μεγάλες πόλεις της Αμερικής. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί περιπτώσεις βανδαλισμού καταστημάτων ενώ την Παρασκευή διαδηλωτές στην Ατλάντα έγραψαν συνθήματα στην είσοδο του CNN.

 

 

Όλοι οι εκπρόσωποι του Αμερικανικού κράτους τηρούν μια γραμμή κατευνασμού των διαδηλωτών σε συνδυασμό με την απειλή της καταστολής. Το ίδιο ισχύει για τον Δημοκρατικό δήμαρχο της Μινεάπολης Jacob Frey που καταδίκασε το περιστατικό αλλά επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας χθες. Ο Τραμπ γνωστός για τις εμπρηστικές του δηλώσεις την Πέμπτη σε τιτιβισμα του χαρακτήρισε αλήτες τους διαδηλωτές και δήλωσε ότι «όταν ξεκινά η λεηλασία, ξεκινούν και οι πυροβολισμοί». Την επόμενη μέρα όμως προσπάθησε να ρίξει τους τόνους ενώ στο Ντιτρόιτ διαδηλωτής σκοτώνονταν από πυροβολισμούς αγνώστου που επέβαινε σε SUV. Η αστυνομία απαντά στους διαδηλωτές με πλαστικές σφαίρες χημικά και συλλήψεις. Τεράστια εντύπωση προκάλεσε η σύλληψη συνεργείου του CNN ενώ πραγματοποιούσε ρεπορταζ κοντά σε μπλόκο της αστυνομίας χωρίς την παραμικρή αφορμή.

 

Το Αμερικάνικο πολιτικό σύστημα

Εξεγέρσεις Αφροαμερικάνων έχουν γίνει αρκετές φορές από το 1960 έως σήμερα με αφορμή φαινόμενα ρατσιστικής αστυνομικής βίας. Αυτό που δεν έχει γίνει εφικτό ποτέ στην Αμερική είναι να μπορέσει η λαϊκή αγανάκτηση να μετασχηματιστεί και να ενισχύσει ένα ριζοσπαστικό πολιτικό κόμμα που θα διεκδικήσει συγκεκριμένες αλλαγές αλλά και θα ζυμώνει την λογική της ανατροπής του συστήματος. Που θα μπορούσε να συμμετέχει και να δίνει πολιτικό προσανατολισμό στις αυθόρμητες αντιδράσεις. Ώστε να τις ενισχύει και να τις συνενώνει σε ένα κεντρικό ποτάμι αντίστασης γύρω του. Που θα ασκεί πολιτική πίεση στα αστικά κόμματα για την απόσπαση κατακτήσεων και δημοκρατικών ελευθεριών.

Αντίθετα η αγανάκτηση του λαού ενσωματώνεται πολιτικά είτε στο κόμμα των Δημοκρατικών είτε σε συστημικές λαϊκιστικές και ακροδεξιές επιλογές όπως ο Τραμπ. Ή οδηγείται στην αποχή σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Μην ξεχνάμε πως ο τωρινός πρόεδρος των ΗΠΑ αν και εκλέχτηκε με τους Ρεπουμπλικάνους προσεγγίζει πιο πολύ φαινόμενα πολιτικών όπως ο Μπερλουσκόνι. Όταν εκλέχθηκε το 2016 προέβαλε εαυτόν ως αντισυστημικό και δήλωνε πως το έθνος θα πρέπει «να σταματήσει να στηρίζεται στις κουρασμένες φωνές του παρελθόντος».

Ενδεικτικό του πόσο συντηρητικό είναι το πολιτικό σύστημα στην Αμερική είναι ότι σε όλα τα κεντρικά θεσμικά όργανα οι αιρετοί που εκλέγονται είναι εκπρόσωποι των δύο μεγάλων αμερικανικών κομμάτων. Αυτό οφείλεται και στα χαρακτηριστικά που έχει το εκλογικό σύστημα στην συγκεκριμένη χώρα. Η κάθε εκλογική περιφέρεια διαχωρίζεται σε τμήματα που το καθένα εκλέγει έναν αντιπρόσωπο στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Η κάθε πολιτεία θα εκλέξει 2 γερουσιαστές στην Γερουσία. Παντού εφαρμόζεται το συστημα ο πρώτος τα παίρνει όλα. Άρα ο πρώτος υποψήφιος θα πάρει την εκάστοτε θέση. Η αντιπολίτευση όσο μεγάλη και να είναι εκ των πραγμάτων δεν θα μπορέσει να εκλέξει κάποιον αντιπρόσωπο. Συνήθως αντίστοιχα συγκεντρωτικά λειτουργούν οι εκλογές στου δήμους.

Εκ των πραγμάτων γίνεται σχεδόν αδύνατο να εμφανιστεί ένα αντιπολιτευόμενο πολιτικό κόμμα σε αυτά της κυβερνητικής αλλαγής με τα τυπικά χαρακτηριστικά που έχουμε συνηθίσει στην Ευρώπη. Δηλαδή κάποια κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, εκλεγμένους σε δημοτικά συμβούλια, εκλεγμένους σε συνδικάτα κλπ. Πόσο μάλλον αν πρόκειται για ένα αντικαπιταλιστικό κόμμα δεδομένου του αντικομμουνισμού του αμερικανικού κράτους. Το πως και αν θα πάρει πολιτική έκφραση μια τάση προτίμησης που εμφανίζεται στην αμερικανική νεολαία προς τον σοσιαλισμό όπως δείχνουν κάποιες δημοσκοπήσεις είναι κάτι που το μέλλον θα μας το δείξει.

ergatiki_antipoliteusi

H Εργατική Αντιπολίτευση δρα, αγωνίζεται, μαθαίνει και ελπίζει στους σεισμούς που μέλλονται να έρθουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ten + 20 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.