Η ανοσία της αγέλης και η νεοφιλελεύθερη ζούγκλα

Ανοσία της Αγέλης και κορονοϊός

Την Παρασκευή το βράδυ ένας μεγάλος αριθμός Βρετανών διασκέδασε μέχρι πρωΐας. Ο λόγος ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επιτέλους θα κλείσει νυχτερινά μαγαζιά, σινεμά, γυμναστήρια, χώρους εστίασης, σταθμούς μετρό και σχολεία με αφορμή την εξάπλωση του κορονοϊού στην χώρα. Όλα αυτά μετά την Παρασκευή και σε συνέχεια της παγκόσμιας κατακραυγής για το θέμα. Αυτή η ανακοίνωση ήρθε βέβαια όταν ο αριθμός των κρουσμάτων στην Βρετανία είχε ήδη φτάσει τους 1.553 και οι θάνατοι τους 55 και μην ξεχνάμε βέβαια πως όλα αυτά τα μέτρα δεν είναι φυσικά αρκετά για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Είναι μόνο το πρώτο στάδιο. Εκπρόσωποι της Βρετανικής κυβέρνησης είχαν αναφερθεί επίσης στην θεωρία της Ανοσίας της Αγέλης που πίστευαν ότι έπρεπε να εφαρμοστεί.

Η “ανοσία της αγέλης” είναι το φαινόμενο άτομα με αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από μία ασθένεια να προστατεύονται επειδή περιβάλλονται από ανθρώπους που έχουν ήδη αναπτύξει ανοσία σε αυτήν. Αυτό αφορά κυρίως σε περιπτώσεις ασθενειών για τις οποίες υπάρχει ήδη εμβόλιο. Εάν δηλαδή η πολύ μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού είναι εμβολιασμένοι θα προστατεύσουν και όσους για τον οποιοδήποτε λόγο δεν έχουν εμβολιαστεί.

Το θέμα με τον κορονοϊό όμως είναι ότι δεν έχει ξαναεμφανιστεί σε αυτή την κλίμακα και φυσικά δεν υπάρχει εμβόλιο. Άρα στο υποθετικό σενάριο που είχε κάποια λογική βάση αυτό που ισχυρίζεται ο Μπόρις και η νεοφιλελεύθερη κλίκα του θα έπρεπε να αρρωστήσει σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού της χώρας και να αναπτύξει αντισώματα ώστε να σταματήσει η εξάπλωση του ιού. Αν κάνουμε μια συντηρητική υπόθεση και πούμε ότι πρέπει να αρρωστήσει το 60% του πληθυσμού της χώρας, αυτό για την Βρετανία σημαίνει 36.000.000 κρούσματα και με 2% θνησιμότητα αυτό μεταφράζεται σε 720.000 νεκρούς. Φυσικά αν και οι ενδείξεις είναι ισχυρές ότι κάποιος που έχει νοσήσει δεν ξανακολλάει αυτό δεν είναι ακόμα βέβαιο.

 

Νεοφιλελεύθερες πολιτικές στην Υγεία

Πέρα από το απάνθρωπο του μοντέλου αυτού, το οποίο φτάνει στα όρια του κοινωνικού δαρβινισμού η πρώτη σκέψη που μου δημιουργείται στο μυαλό όταν ακούω κάτι τέτοιο είναι εσένα για τι πράγμα σε έχουμε εκλεγμένο; Για να μας λες ότι πρέπει να αρρωστήσουμε πρώτα όλοι και να πεθάνουμε όσοι είναι να πεθάνουν ώστε να ξεπεραστεί η πανδημία; Τότε τι νόημα έχει το οργανωμένο κράτος και το οργανωμένο σύστημα υγείας αν είναι να αντιμετωπίζουμε ένα τέτοιο έκτακτο και δύσκολο περιστατικό περίπου όπως στον μεσαίωνα την πανούκλα. Τουλάχιστον τότε οχυρωναν τις πόλεις τους αν δεν είχε προσβληθεί ακόμα κανείς. Ούτε αυτό δεν ήθελε ο Μπόρις.

Φυσικά ο πρωθυπουργός της Βρετανίας είναι ένας ευφυέστατος και ικανότατος άνθρωπος. Το δείχνει άλλωστε και το γεγονός ότι αυτός το επιτελείο του και η κυβέρνησή του έφεραν εις πέρας, με κάμποσους τσαρλατανισμούς βέβαια, το Μπρέξιτ που εκκρεμούσε από το 2016. Πάτησαν στο κομμάτι εκείνο της αστικής τάξης της χώρας του που είχε συμφέρον από αυτό και καβάλησαν την λαϊκή αντίθεση με τις μίνιμουμ μέχρι τώρα συνέπειες μέσα σε μια πολύ δύσκολη να την διαχειριστείς κατάσταση.

Άρα το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη αντίληψης της κατάστασης φυσικά. Το πρόβλημα είναι ότι θεωρεί αποδεκτό το να πεθάνουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες του και να αρρωστήσουν κάποια δεκάδες εκατομμύρια ώστε να βλάψει όσο το δυνατόν λιγότερο την οικονομία της χώρας του. Για να μην αναφερθούμε φυσικά στο σύστημα υγείας και το που έχουν οδηγήσει οι ιδιωτικοποιήσεις και οι περικοπές. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κατά μέσο όρο περίπου 6 ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους, όσα περίπου και η Ελλάδα, και έχει μειώσει τα κρεβάτια των νοσοκομείων κατά 160.000 από τα τέλη του 80. Άρα το πρόβλημα είναι ξεκάθαρα πολιτικής κατεύθυνσης και όχι δύσκολης συγκυρίας. Τα κέρδη των επιχειρήσεων και τα έξοδα του κράτους έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία από τις ζωές των πολιτών και ειδικά των λιγότερο προνομιούχων.

 

Συμπεράσματα

Το αποτέλεσμα από τα αυστηρά μέτρα που πήρε η Κίνα για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού δείχνει ότι ο τρόπος που θα το αντιμετωπίσει η κοινωνία κάνει μεγάλη διαφορά στην εξάπλωση του ιού. Στην Κίνα χτες εμφανίστηκαν μόλις 46 νέα κρούσματα και 6 θάνατοι σε σύνολο 81.054 και 3.261 αντίστοιχα. Στην Ιταλία χθες είχαμε 793 νεκρούς και 6.557 κρούσματα σε σύνολο 4.825 και 53.578. Στην Βρετανία το Σάββατο είχαμε 53 νέους θανάτους και 1000 κρούσματα με άθροισμα 233 και 5000. Άρα τα αυστηρά μέτρα είναι απαραίτητα αλλά πρέπει να συνοδεύονται επίσης από κρατικές παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν ότι δεν θα χαθούν μισθοί, ένσημα, θέσεις εργασίας. Ότι θα γίνονται εξετάσεις δημόσια και δωρεάν σε όσους το χρειάζονται, ότι θα παρέχονται δωρεάν τα αναλώσιμα που χρειάζονται στον πληθυσμό (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό χεριών).

Φωτεινό παράδειγμα αποτελεί για ακόμα μια φορά η σοσιαλιστική Κούβα όπου φοιτητές της ιατρικής εξετάζουν πόρτα πόρτα τους κατοίκους αν και τα κρούσματα στο νησί ήταν μέχρι και 2 μέρες πριν μόλις 16 και δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα μέτρα καραντίνας. Επίσης στέλνει και ομάδα ειδικών να βοηθήσει στην Ιταλία. Στα καθ ημάς θετική πρωτοβουλία πήραν οι Σύλλογοι Φοιτητών του ΑΠΘ, της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, των Ιωαννίνων και της Κρήτης που ζήτησαν να αξιοποιηθούν για την καταπολέμηση του κορονοϊού οι φοιτητές που είναι από 4ο έτος και πάνω εθελοντικά. Η κίνηση ξεκίνησε από την ΠΚΣ. Πολύ σημαντικό όλες αυτές τις εβδομάδες είναι να αναπτυχθούν όλες οι δυνατές μορφές δράσης. Αλληλεγγύη μέσα στις τάξεις του λαού αλλά και πολιτικής πίεσης στην κυβέρνηση ώστε να δώσει επιπλέον παροχές στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα. Φυσικά όχι με πορείες και συγκεντρώσεις πλέον.

 

facebook: https://www.facebook.com/Covid19Solidarity

twitter: https://twitter.com/Covid19energoi

#ΜένουμεΕνεργοί #Covid19Solidarity

ergatiki_antipoliteusi

H Εργατική Αντιπολίτευση δρα, αγωνίζεται, μαθαίνει και ελπίζει στους σεισμούς που μέλλονται να έρθουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

20 − eleven =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.