Live your myth in Greece, όχι όμως για τους πρόσφυγες στα νησιά

Γεωπολιτικό πλαίσιο, συνθήκες, τοπικές αντιδράσεις

 

Το προσφυγικό είναι ένα από τα πιο καυτά θέματα στην πολιτική ατζέντα της χώρας τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα ως χώρα υποδοχής μεταναστών που κατευθύνονται προς την Ευρώπη έχει δεχτεί έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων/μεταναστών από την Μέση Ανατολή. Η συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς προέρχονται από την Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Χώρες δηλαδή που αποσταθεροποιήθηκαν και οδηγήθηκαν στον εμφύλιο μετά την Αραβική Άνοιξη (Συρία και λίγα χρόνια μετά το Ιράκ) ή βρίσκονται σε καθεστώς μόνιμων συγκρούσεων μεταξύ ισλαμιστικών ομάδων και κοσμικής κυβέρνησης (Αφγανιστάν). Κοινό χαρακτηριστικό τους το πολύ χαμηλό βιοτικό επίπεδο και ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ/ΕΕ και το ΝΑΤΟ συνέβαλαν τα μέγιστα να φτάσουν σε αυτό το σημείο. Ενίσχυσαν τις αντιπολιτευόμενες ισλαμιστικές και όχι μόνο ομάδες ενάντια στα κοσμικά καθεστώτα των χωρών αυτών για να εξυπηρετήσουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα στην περιοχή. Έκαναν επεμβάσεις εναντίον τους (Ιρακ, Αφγανιστάν). Υποκίνησαν και δημιούργησαν δηλαδή τους πολέμους και την φτώχεια που οδήγησαν στις μεταναστευτικές ροές.

 

Οικογένεια προσφύγων στην Μόρια

 

Η συνθήκη “Δουβλίνο ΙΙ” καθορίζει ότι η χώρα που είναι υπεύθυνη για να δώσει άσυλο στον αιτούντα πρόσφυγα είναι η χώρα στην οποία έχει εισέλθει την πρώτη φορά. Μετανάστες οπότε οι οποίοι εισέρχονται στην Ελλάδα και κατόπιν μεταβαίνουν σε άλλη χώρα για να αιτηθούν άσυλο θα πρέπει, σύμφωνα με τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ, να επιστρέφονται πίσω στην Ελλάδα η οποία είναι υπεύθυνη για την διαμονή τους. Κάπως έτσι οδηγούμαστε στα “Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης” όπως αυτό της Μόρια στην Μυτιλήνη με 17.000 πληθυσμό (Είχε φτιαχτεί για 3.000). Πιο σωστά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως αποθήκες ψυχών ή σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου επικρατούν άθλιες συνθήκες διαβίωσης και κάθε λογής φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας

Το διογκούμενο πρόβλημα στα νησιά που δεν λέει να λυθεί έχει οδήγησει σε έναν αριθμό κινητοποιήσεων από τους κατοίκους των περιοχών αυτών τα τελευταία χρόνια με σημαντική συνεισφορά των τοπικών εργατικών κέντρων (Σε Μυτιλήνη και Σάμο πρώτη δύναμη είναι το ΠΑΜΕ), ΝΤ ΑΔΕΔΥ (Σε Χίο , Σάμο πρώτη δύναμη είναι ψ/δ που στηρίζονται από το ΠΑΜΕ), διάφορων φορέων, εμπορικών συλλόγων, συλλογικοτήτων και των οργανώσεων του ΚΚΕ που μάλιστα παραδοσιακά έχει αυξημένες δυνάμεις σε Σάμο και Μυτιλήνη. Όπως είναι αναμενόμενο στις κινητοποιήσεις αυτές συμμετέχουν και αναδεικνύουν το πρόβλημα εκπρόσωποι όλου του πολιτικού/κοινωνικού φάσματος. Τοπικοί παράγοντες της ΝΔ που προσπαθούσαν να διαχειριστούν το ζήτημα συντεχνιακά/τοπικιστικά ώστε να εκτονώσουν την πίεση των ψηφοφόρων τους και να διαπραγματευτούν έναν συμβιβασμό με την κυβέρνηση. Επίσης ακροδεξιά στοιχεία που διεξάγουν πογκρόμ εναντίον των μεταναστών, εκπρόσωποι και μέλη διάφορων κομμάτων, οι τοπικές μητροπόλεις και φυσικά οι ίδιοι οι πρόσφυγες που αγωνίζονται για την ζωή και το μέλλον τους μαζί με κομμάτια των μόνιμων κατοίκων που τους στηρίζουν. Όπως βλέπουμε δηλαδή όλοι στα νησιά αντιδρούν στα hot-spot. Εκεί που διαχωρίζονται είναι στην λύση που προτείνουν και στον πολιτικό προσανατολισμό που βάζουν. Έχουμε δηλαδή τις ρατσιστικές αντιδράσεις, τις συντεχνιακές τοποθετήσεις/προτάσεις αλλά και τις αλληλέγγυες στους μετανάστες. Μάλιστα πολλές με ταξικό προσανατολισμό.

 

Κινητοποιήσεις Λέσβος

 

Ξέσπασμα συγκρούσεων, κλιμάκωση

 

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση της ΝΔ που φυσικά υποκλίνεται στις επιταγές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αποφάσισε να επιτάξει οικόπεδα και κτίρια προκειμένου να κατασκευαστούν νέα κλειστά Κέντρα σε Χίο, Μυτιλήνη, Σάμο. Αυτή η τελευταία κίνηση οδήγησε σε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των κατοίκων που δημιούργησαν μονάδες περιφρούρισης στις περιοχές που θα φτιάχνονταν τα νέα κέντρα για να εμποδίσουν την κατασκευή τους από το Σάββατο 23/2/2019. Η κυβέρνηση απάντησε με την αποστολή δυνάμεων των ΜΑΤ σε Χίο και Μυτιλήνη και κάπου εκεί η κατάσταση άρχισε να μυρίζει μπαρούτι. Διαδηλώσεις, σκληρές συγκρούσεις με την αστυνομία, απεργίες, αυξημένη συμμετοχή συμπόρευση του πληθυσμού με συλλογικές μορφές οργάνωσης ενάντια στις κρατικές αποφάσεις/κρατική βία, ξυλοδαρμοί αστυνομικών στα ξενοδοχεία που έμεναν, ακόμα και πυροβολισμοί ενάντια σε κλούβες αλλά και στο ψαχνό σε αστυνομικούς που έκαναν εκτεταμένη χρήση βίας.

 

Κινητοποίηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου

 

Έχουμε λοιπόν μια πρωτόγνωρη λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης που έχει ενεργοποιήσει τους πάντες στις τοπικές κοινωνίες, έχει αναδείξει το ζήτημα Πανελλαδικά και οδήγησε στην πρώτη πολιτική ήττα της κυβέρνησης που σε πρώτη φάση τουλάχιστον μοιάζει να κάνει βήματα πίσω και να αποσύρει τα ΜΑΤ.

 

Κινητοπόιηση Εργατικό Κέντρο Λέσβου 26/2/2019

 

Συμπεράσματα, προοπτικές

 

Ζητούμενο έιναι το πως αυτή η αντίδραση μπορεί να κλιμακωθεί και να οργανωθεί περαιτέρω. Έτσι ώστε η κυβέρνηση να κλείσει τα hot-spot και όχι απλά να τα μεταφέρει σε άλλες περιοχές, να αποκτήσουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης οι πρόσφυγες σε κανονικά καταλήματα και να μπορέσουν να φύγουν αυτοί που το επιθυμούν, να ενισχυθούν οι δομές οργάνωσης που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις, να απομονωθούν οι φασιστικές/ακροδεξιές απόψεις και οι εκπρόσωποί τους, να αναπτυχθούν κοινές δράσεις προσφύγων και μόνιμων κατοίκων. Είναι αναμενόμενο ότι ένα μέρος των συμμετεχόντων στις κινητοποιήσεις θα είναι επηρεασμένοι από ξενοφοβικές απόψεις. Η κοινωνία όμως δεν χωρίζεται γενικά και αόριστα σε προοδευτικούς και συντηρητικούς χωρίζεται σε εκμεταλευτές και εκμεταλευόμενους, που συχνά έχουν αντιφατικές και συντηρητικές απόψεις. Σκοπός των αγωνιστών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις πρέπει να είναι όχι να διαχωριστούν από τις ανώριμες μάζες αλλά να εμπλακούν μαζί τους όσο πιο ενεργά γίνεται με σκοπό να τις απεγκλωβίσουν από την αστική επιρροή. Με την πολιτική/οργανωτική τους εμπειρία να προσφέρουν καθοδήγηση στον αγώνα τους ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικός. Από ότι φαίνεται αυτή την φορά γίνεται σημαντική τέτοια προσπάθεια.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα νησιά προσπαθούν να συνδέσουν το οργανωμένο εργατικό κίνημα με τις κινητοποιήσεις ενώ βουλευτές/ανώτατα στελέχη του ΚΚΕ αναδεικνύουν το ζήτημα στην Βουλή και επισκέπτονται τα νησιά. Αντίστοιχες κινήσεις γίνόνται από την αντικαπιταλιστική αριστερά. Ελπίζουμε η παρέμβαση των οργανωμένων δυνάμεων της κομμουνιστικής/αντικαπιταλιστικής αριστεράς να μην αναλωθεί σε μηχανιστικές αντιπαραθέσεις άνευ νοήματος αλλά να επικεντρωθεί στον αντίπαλο που είναι το κράτος και η ακροδεξιά με σκοπό να τραβήξει τις μάζες από την επιρροή τους. Άρα και να εμπλακούν συμμετάσχουν σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις/συγκεντρώσεις των κατοίκων ώστε να προσπαθήσουν να ζημώσουν την θέση τους και να αντιπαρατεθούν πολιτικά με τις δυνάμεις της αντίδρασης. Αναμένουμε την συνέχεια.

ergatiki_antipoliteusi

H Εργατική Αντιπολίτευση δρα, αγωνίζεται, μαθαίνει και ελπίζει στους σεισμούς που μέλλονται να έρθουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2 + 1 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.