Νομοσχέδιο για την Τηλεργασία

Μεσα στις πολλές αλλαγές που έφερε στην καθημερινότητα των εργαζομένων στην Ελλάδα η πανδημία είναι και η επέκταση του φαινομένου της τηλεργασίας. Μεγάλος αριθμός εργαζομένων βρέθηκαν για πρώτη φορά να δουλεύουν από το σπίτι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Πέρα από την αναγκαιότητα που δημιούργησε ο κορονοϊός η κατάσταση αυτή λειτούργησε και σαν πείραμα αποδοτικότητας της εξ αποστάσεως εργασίας σε ορισμένες εταιρείες. Σκοπός είναι φυσικά να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν την τηλεργασία και στην μετά την καραντίνα εποχή. Δεδομένου ότι η παραγωγικότητα των εργαζομένων τους δεν πέφτει ή και ανεβαίνει. Το νομοσχέδιο σκούπα του Υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες θα έρθει να νομοθετήσει με 10 κανόνες για μια εργασιακή πραγματικότητα εν εξελίξει όσον αφορά την εξ’ αποστάσεως εργασία.

Στην Ελλάδα η πρώτη θεσμοθέτηση της τηλεργασίας έγινε το 2006, με την συμφωνία της ηγεσίας της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Η εφαρμογή της τηλεργασίας αναφερόταν να έχει «οικειοθελή χαρακτήρα» και να μπορεί να γίνει με ατομική ή συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ εργοδότη -εργαζόμενου. Η τηλεργασία, στη συνέχεια, ήταν ένα από τα άρθρα του μνημονιακού νόμου 3846/2010 για «εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα». Το άρθρο 5 αναφέρεται στο περιεχόμενο της κατάρτισης σύμβασης εργασίας για τηλεργασία. Τρόπος υπολογισμού της αμοιβής, τρόπος μέτρησης του χρόνου εργασίας κλπ. Εμφανίζονται επίσης οι όροι «τηλεετοιμότητα» του εργαζόμενου και καθορισμός «των χρονικών ορίων και προθεσμιών ανταπόκρισης του μισθωτού». Δηλαδή να είναι ο εργαζόμενος διαθέσιμος ανά πάσα ώρα να ανταποκριθεί άμεσα σε εργασία που απαιτεί ο εργοδότης.

Ο ΣΕΒ έχει εκδηλώσει αρκετές φορές την επιθυμία του για εξάπλωση της τηλεργασίας. Σε ειδικό Δελτίο του 2019 αναφέρει την ανάγκη για «βελτιώσεις στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο με σκοπό την ενίσχυση του θεσμού της τηλεργασίας». Μέσω αυτού αναμένεται «αύξηση της παραγωγικότητας μέχρι και 50%, προσέλκυση και διατήρηση προσωπικού νεότερων ηλικιών, μείωση των λειτουργικών εξόδων, αλλά και μείωση εκτάκτων απουσιών».

Από την πλευρά των εργοδοτών είναι προφανές ότι η τηλεργασία παρουσιάζει αρκετά οικονομικά οφέλη. Από την πλευρά των εργαζομένων πολλές φορές όμως συνοδεύεται από φαινόμενα επέκτασης της εργασιακής ημέρας. Επίσης τα λειτουργικά έξοδα της εργασίας (ρεύμα, ίντερνετ, είδη γραφείου και μερικές φορές υπολογιστής) επιβαρύνουν τους εργαζόμενους. Σε περιπτώσεις εργαζομένων με μικρά παιδιά στο σπιτι υπάρχει και δυσκολία στο να δουλέψουν απερίσπαστοι.

Από την άλλη όμως η τηλεργασια μειώνει τον χρόνο που ξοδεύεται στην μετακίνηση από και προς την εργασία. Όπως και τα έξοδα μεταφοράς. Επίσης προσφέρει ευελιξία στον τόπο κατοικίας των εργαζομένων. Για αυτό και προτιμάτε από νεότερες ηλικίες που είναι και πιο εξοικειωμένοι με την χρήση τεχνολογίας. Σε αρκετές εταιρείες στην Ελλάδα (Vodafone, Workable, Connect I.T. κ.α.) υπήρχε η δυνατότητα οι εργαζόμενοι να δουλεύουν από το σπίτι μία μέρα την εβδομάδα (συνήθως Τετάρτη) εδώ και χρόνια.

Βασικο ζήτημα είναι η έλλειψη της καθημερινής ζωντανής επικοινωνίας με τους συναδέλφους. Η εργασία δεν είναι απλώς κάποιες ώρες που ξοδεύονται για την παραγωγή ενός προϊόντος. Είναι κοινωνική σχέση που συμβάλλει στην διαμόρφωση της προσωπικότητας του ανθρώπου. Αυτό η τηλεργασια μοιάζει να το μεταβάλλει πλήρως. Κάνει μάλιστα πιο δυσκολη την συνδικαλιστική παρέμβαση δεδομένης της απομόνωσης του κάθε υπαλλήλου στο σπίτι του. Εκεί επικοινωνεί κυρίως απευθείας με τον προϊστάμενο και με κάποιους συναδέλφους.

Τα συνδικάτα και τα πολιτικά κόμματα δεν διαμορφώνουν τις εξελίξεις στην οικονομία και στην κοινωνία αν και τις επηρεάζουν. Καλούνται να προσαρμόζονται σε γεγονότα που διαμορφώνονται ανεξάρτητα από αυτά. Στην προκειμένη περίπτωση δεδομένης και της εμπειρίας από χώρες του εξωτερικού η τηλεργασία μοιάζει να ήρθε για να μείνει. Αρα δεδομένου αυτού πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις και πιέσεις ώστε να δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο υπέρ των εργαζομένων.

  • Η παροχή όλων των υλικών μέσων που απαιτούνται να γίνεται από την εργοδοσία.
  • Να δίνεται επιπλέον επίδομα για το ρεύμα και το ίντερνετ που χρησιμοποιεί ο εργαζόμενος.
  • Επίδομα τηλετοιμοτητας να παρέχεται στις περιπτώσεις που αυτή εφαρμόζεται. Ήδη σε αρκετούς κλάδους (πχ μεταφορές, τουριστικά γραφεία) αυτό είναι ατυπο καθεστώς.
  • Να εξασφαλιστεί ότι θα τηρείται το ωράριο και ότι θα αμείβεται η υπερωρία και η υπερεργασια. Καμία υποχρέωση του εργαζόμενου να απασχολείται εκτός του χρόνου εργασίας του.
  • Οι εργαζόμενοι μόνο με την σύμφωνή τους γνώμη να μπαίνουν σε καθεστώς τηλεργασιας και όχι μονομερώς από τον εργοδότη. Εδώ το νομοσχέδιο μοιάζει να αφήνει την δυνατότητα της μονομερούς επιβολής από την εργοδοσία.
  • Προστασία των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων. Μόνο εάν είναι αιτιολογημένη από τις ανάγκες της εργασίας χρήση της κάμερας (webcam).
  • Μέριμνα για την φροντίδα των ανήλικων τέκνων των εργαζομένων.

 

Από την πλευρά τους τα συνδικάτα πρέπει να δείξουν ευελιξία και πρωτοτυπία. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν online chat applications (skype, slack, κ.α.) από τους εργαζόμενους που θα εξασφαλίζουν ότι θα υπάρχει ομαδική επικοινωνία για θέματα που τους αφορούν χωρίς την παρουσία της εργοδοσίας. Άλλωστε με λίγες εξαιρέσεις ο συνδικαλισμός στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι κάτι που γίνεται με ευκολία ανοιχτά στον χώρο εργασίας. Να αξιοποιηθούν περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να δοθεί έμφαση σε εκδηλώσεις/συσκέψεις που θα προσπαθούν να φέρουν κοντά τους εργαζόμενους. Στην Beat στην Αθηνα μάλιστα έχουμε και την εμπειρία της πρώτης στάσης εργασίας που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε εξ ολοκλήρου εξ αποστάσεως. Η νέα εποχή μας δημιουργεί νέες υποχρεώσεις και καθήκοντα. Ας ελπίσουμε το εργατικό κίνημα να μπορέσει να ανταποκριθεί όπως πρέπει.

 

Παραπομπές:

Εξ αποστάσεως Εκπαίδευση και Τηλεργασία: Μόνιμο lockdown στα πανεπιστήμια; , Μιχάλης Ψημίτης και Νίκος Τζ. Σέργης 14/07/2020, ThePressProject

Τηλεργασία: Γιατί την επιθυμούν διακαώς η Κυβέρνηση και ο ΣΕΒ; , Άκης Αδαμόπουλος, 15.06.2020 Εφημερίδα των Συντακτών

ergatiki_antipoliteusi

H Εργατική Αντιπολίτευση δρα, αγωνίζεται, μαθαίνει και ελπίζει στους σεισμούς που μέλλονται να έρθουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2 × five =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.