Ποιοι φοβούνται τους διαδηλωτές

Ξεκίνησε σήμερα στην Βουλή η συζήτηση για το νέο νομοσχέδιο περιορισμού των διαδηλώσεων.

Σε παράνομη δραστηριότητα σκοπεύει να μετατρέψει η κυβέρνηση την συμμετοχή σε πορείες που δεν έχουν την άδεια της αστυνομίας. Βασικά στοιχεία του επίμαχου νομοσχεδίου είναι τα παρακάτω:

  • Υποχρεωτική αστυνομική άδεια για κάθε συγκέντρωση και ύπαρξη ατόμου που θα έχει τον ρόλο του επίσημου «οργανωτή». Ο οργανωτής πρέπει «συνεργάζεται άμεσα» με τον υπεύθυνο της αστυνομίας, να «συμμορφώνεται στις υποδείξεις του» και θα είναι αστικά υπεύθυνος για οτιδήποτε συμβεί στη διάρκειά της.
  •  Τα μέλη της διαδήλωσης θα είναι υποχρεωμένα να «απομακρύνουν από τον χώρο της συνάθροισης» οποιονδήποτε διαδηλωτή ζητήσουν οι αστυνομικοί.
  •  Η αρμοδιότητα για την διάλυση μιας συγκέντρωσης μεταφέρεται από την εισαγγελία στην ΕΛ.Α.Σ. που απλά θα πρέπει να την ενημερώσει.
  •  Δυνατότητα των δημάρχων να ζητούν από την αστυνομία την διάλυση όποιας διαδήλωσης ή συγκέντρωσης θέλουν. Αιτιολόγηση η «διατάραξη» της τοπικής «κοινωνικοοικονομικής ζωής»
  • Σε ιδιώνυμο αδίκημα μετατρέπεται η απλή συμμετοχή σε μια πορεία που δεν έχει πάρει την σχετική άδεια. Ποινές φυλάκισης μέχρι 1 έτος (αν είναι απόλυτα ειρηνική) ή και 2 έτη, αν «διαπιστωθεί» έστω πρόθεση για «αλλοίωση με βιαιοπραγίες του ειρηνικού χαρακτήρα» θα έχουν να αντιμετωπίσουν όλοι οι συμμετέχοντες.
  • Στο κέντρο της Αθήνας, απαγορεύονται σε κάθε περίπτωση οι συγκεντρώσεις «μεταξύ των οδών Λεωφ. Αλεξάνδρας – Βασ. Σοφίας – Βασ. Κων/νου – Λεωφ. Ολγας – Λεωφ. Αμαλίας – Φιλελλήνων – Μητροπόλεως – Ντέκα – Πλ. Μοναστηρακίου – Αθηνάς – Πλ. Ομονοίας – Πειραιώς – Σωκράτους – Αγίου Κων/νου – Θ. Δεληγιάννη – Καρόλου – Μάρνη – Πατησίων». Αντίστοιχοι χωροταξικοί περιορισμοί μπαίνουν και για αρκετές μεγάλες πόλεις.

 

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25 διαφοροποιούνται από την συγκεκριμένη πρόταση νόμου με παρόμοιες αιτιολογήσεις. Δηλαδή ομοιότητα του νομοσχεδίου με αντίστοιχο νόμο της Χούντας (Ν.Δ. 794 του 1971 «περί δημοσίων συναθροίσεων»), προσπάθεια περιστολής των λαϊκών αντιδράσεων μια περίοδο που οι αντιλαϊκή επίθεση μοιάζει να κλιμακώνεται λόγω και της ύφεσης. Το ΚΙΝΑΛ μέσω του εισηγητή του Γ. Καμίνη επέμεινε περισσότερο στην ανάγκη ύπαρξης δικαστικής απόφασης για την διάλυση της συγκέντρωσης. Από ότι φαίνεται θα καταθέσει δική του παραπλήσια πρόταση. Ακόμα και η Ελληνική Λύση δήλωσε ότι επιφυλάσσεται για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Την αντίθεσή τους έχουν εκδηλώσει με ανακοινώσεις τους αρκετοί φορείς μεταξύ των οποίων και  η ΑΔΕΔΥ.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση μοιάζει αποφασισμένη να προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου έστω και μόνο με τους δικούς της βουλευτές. «Καμία μεγάλη αλλαγή δεν έγινε με συναίνεση, θα το ψηφίσουμε ακόμη και μόνοι μας» δήλωσε ο υπουργός Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης. Το ερώτημα που μπαίνει λοιπόν είναι αν υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθεί μια ενωτική δράση των κομμάτων και των φορέων που αντιτίθενται στον συγκεκριμένο νόμο με σκοπό την απόσυρσή του. Ο μόνος τρόπος να πιεστεί πολιτικά η Ν.Δ. είναι να γεμίσουν οι δρόμοι όλων των πόλεων της χώρας με διαδηλωτές ενάντια στο νομοσχέδιο. Αυτό απαιτεί όμως την κινητοποίηση ευρύτερων λαϊκών μαζών από τους στενό περίγυρο που κάθε κόμμα συσπειρώνει.

Αυτή την στιγμή η κυβέρνηση νιώθει πολιτικά κυρίαρχη και για αυτό προχωράει σε τέτοιες ενέργειες και η αλήθεια είναι ότι μοιάζει και να είναι κιόλας. Παρόλα αυτά έχουμε δει σε αντίστοιχες περιπτώσεις η μαζική λαϊκή αντίδραση να καταφέρνει να οδηγήσει στην απόσυρση νόμων, πχ νόμος Γιαννίτση το 2002. Άλλωστε η ύφεση, η πανδημία, οι διαχειριστικές παλινωδίες έχουν αρχίσει να δημιουργούν ένα ευρύτερο κλίμα δυσαρέσκειας απέναντι στην Ν.Δ. Σε πρώτη φάση το ΚΚΕ καλεί σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις την Πέμπτη και την Παρασκευή το απόγευμα. Ας ελπίσουμε να ακολουθήσουν περισσότερες μαζικές αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Παραπομπές:

Χρυσοχοΐδης: Η χούντα δεν τελείωσε το 1974, Τάσος Κωστόπουλος 24.06.2020, efsyn.gr

ergatiki_antipoliteusi

H Εργατική Αντιπολίτευση δρα, αγωνίζεται, μαθαίνει και ελπίζει στους σεισμούς που μέλλονται να έρθουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

9 + 3 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.