Πτωχευτικός νόμος, αναδιανομή προς τα πάνω

Νόμος έκτρωμα χαρακτηρίστηκε ο νέος πτωχευτικός νόμος που ψηφίστηκε την Δευτέρα στην Βουλή και όχι άδικα. Οι πολίτες που χρωστάνε θα αντιμετωπίζονται πλέον σαν ΑΕ. Σε περιπτώσεις χρεών 30.000 ευρώ και πάνω που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ξεπερνούν το 60%  για 6 μήνες και πάνω ο οφειλέτης (επιχειρηματίας ή όχι) μπαίνει σε καθεστώς «ατομικής πτώχευσης». Το αίτημα για πτώχευση μπορεί να το καταθέσει ο δανειστής (Δημόσιο, φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα). Στον δανειολήπτη μένει μόνο ένας ακατάσχετος λογαριασμός με όριο 1.250 ευρώ για μισθό ή σύνταξη. 

Το νομοσχέδιο φέρνει ταχύτατες και εύκολες κηρύξεις πτωχεύσεων με αίτηση των πιστωτών προς όλους. Ακολουθούμενες από γρήγορους πλειστηριασμούς κατοικιών και επιχειρήσεων. Αν χρωστάς από 60% και πάνω για 6 μήνες και πάνω προς έναν έστω πιστωτή το δικαστήριο μπορεί να σε κηρύξει πτωχευμένο. Στο παρελθόν τέτοιου είδους πτώχευση αφορούσε μόνο αυτούς που ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα. Το αν βρίσκονταν σε παύση πληρωμών κρινόταν από το δικαστήριο. Η παύση γινόταν προς όλους του δανειστές και βασικό στοιχείο στην κρίση ήταν η πραγματική δυνατότητα αποπληρωμής. 

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι ο νόμος εισήχθη από την κυβέρνηση με τον τίτλο Δεύτερη Ευκαιρία. Αυτή είναι η δυνατότητα στον δανειολήπτη να μένει στο σπίτι του για 12 χρόνια πληρώνοντας νοίκι. Όταν παρέλθει το διάστημα θα μπορεί να αγοράσει το σπίτι στην τρέχουσα εμπορική αξία. Τα νοίκια που είχε δώσει έως τότε όμως δεν προσμετρούνται. Επίσης αν μπει σε αυτή την διαδικασία και θελήσει να αγοράσει το σπίτι νωρίτερα από το πέρας των 12 ετών είναι υποχρεωτικό να καταβάλει και τα υπόλοιπα νοίκια που συμπληρώνουν την 12ετία. Η αγορά των σπιτιών που κατάσχονται θα γίνονται από τον έναν Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης ακινήτων που αναμένεται να συσταθεί. Σε αυτών θα συμμετέχουν ιδιωτικά funds και θα έχει την εγγύηση του κράτους. 

Η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή προκάλεσε μια συζήτηση που βοήθησε να ακουστούν περισσοτερο τα χαρακτηριστικά του νόμου. Επίσης δεσμεύτηκε ότι θα είναι ο πρώτος νόμος που θα καταργήσει όταν ξαναγίνει κυβέρνηση. Όμως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επίσης ευθύνη για την κατάσταση που έχουν φτάσει οι δανειολήπτες. Επί θητείας της καταστάλθηκε το κίνημα κατά των πλειστηριασμών και η προσπάθεια παρεμπόδισης τους μετατράπηκε σε ιδιώνυμο αδίκημα. Επίσης ο νόμος Κατσέλη αναθεωρήθηκε προς το χειρότερο και εμφανίστηκαν οι πλατφόρμες ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Το επιχείρημα ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν κατασχέθηκε καμία πρώτη κατοικία δυστυχώς δεν φτάνει. Συχνά οι αντιλαϊκές ρυθμίσεις περνάνε σταδιακά δεδομένου ότι θα προκαλέσουν μεγάλες αντιδράσεις. Αυτό ισχύει και για την περίπτωση των πλειστηριασμών και των κόκκινων δανείων.

Σε συνδυασμό με το τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας και μέσα στα πλαίσια της ύφεσης ο συγκεκριμένος νόμος θα αποτελέσει ταφόπλακα για πολλούς οφειλέτες. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ μάλιστα ισχυρίστηκε ότι το όριο που μπαίνει αφορά το 81% των επιχειρήσεων της χώρας. Το ερώτημα που μπαίνει είναι τι πρακτικές μπορεί να ακολουθήσει το κίνημα, οι φορείς και τα κόμματα που θέλουν να αντιπαρατεθούν με σκοπό να μπορέσουν να βάλουν φρένο στις εξώσεις που αναμένεται να ακολουθήσουν. Αλλιώς ακόμα και να υποθέσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όντως θα τηρήσει την δέσμευσή του ίσως να μην έχουν μείνει πολλοί ενδιαφερόμενοι να επωφεληθούν.

ergatiki_antipoliteusi

H Εργατική Αντιπολίτευση δρα, αγωνίζεται, μαθαίνει και ελπίζει στους σεισμούς που μέλλονται να έρθουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

three × five =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.