Οι κυνηγοί μεταναστών και η εκλεκτική κρατική βία

Η βία είναι η μαμή της ιστορίας έγραφε ο Μαρξ αναφερόμενος στις επαναστάσεις που οδηγούν στην κοινωνική πρόοδο. Στον καπιταλισμό όμως το μονοπωλιο της βίας το διαθέτει το κράτος. Την ασκεί κυρίως με την κοινωνική αδικία που επιβάλλει στην πλειοψηφία του πληθυσμού για να προστατέψει τα κέρδη του κεφαλαίου (ανεργία, ανισότητα, ανασφάλεια, φτώχεια, κοινωνικός αποκλεισμός κ.α.). Για να μπορεί να την επιβάλλει και επίσημα μάλιστα έχει φτιάξει και το αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο/νομοθεσία και διαθέτει και τα ένοπλα σώματα της αστυνομίας και του στρατού που φροντίζουν για την εφαρμογή της.

Όταν οι κυριαρχούμενοι ασκούν βία ενάντια στους καταπιεστές τους αυτή καταγγέλεται και δικάζεται όπως έγινε με τις 21 συλλήψεις σε Χίο και Μυτιλήνη για επιθέσεις ενάντια σε αστυνομικούς κατά την διάρκεια των εκεί κινητοποιήσεων. Όταν το οργανωμένο εργατικό κίνημα θίγει την απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου και κρίνεται απειλητικό επιστρατεύεται ο στρατός και η αστυνομία για να το καταστείλει όπως στην περίπτωση της μεγάλης απεργίας των ναυτεργατών το 2002 ή στην απεργία της χαλυβουργίας το 2012. Όταν βέβαια οι εκπρόσωποι του νόμου και της τάξης ασκούν βία ενάντια σε πολίτες τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολο να βρουν τον δρόμο της δικαιοσύνης και ακόμα περισσότερο ο αστυνομικός να καταδικαστεί για την πράξη του, πόσο μάλλον να τιμωρηθεί παραδειγματικά.

Η περίπτωση της διαδηλώτριας Α.Κ. που πέρασε ένα μέλος της ομάδας ΔΙΑΣ από πάνω της με το μηχανάκι κατά την διάρκεια πορείας το 2009 είναι χαρακτηριστική, η υπόθεση είναι ακόμα στα δικαστήρια και η ποινή του αστυνομικού ήταν χάδι. Για να έρθει η “δικαίωση” μεγάλο ρόλο παίζει και η επιμονή του θύματος να αναδείξει και να καταγγείλει το γεγονος, η δημοσιότητα που θα πάρει το θέμα και η πολιτική πίεση που μπορεί να ασκήσει το κίνημα. Βέβαια ο γραφειοκρατικός λαβύρινθος του δικαστικού συστήματος είναι αντικειμενικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί και αυτό δεν είναι μονοπώλιο της Ελλάδας. Σε χώρες όπως η Γαλλία και η Αμερική υπάρχουν πάμπολα παραδείγματα αστυνομικής βίας ενάντια σε διαδηλωτές, όπως πρόσφατα στις κινητοποιήσεις των κίτρινων γιλέκων, και απλούς πολίτες που οι αστυνομικοί ποτέ δεν καταδικάστηκαν. Σε αυτό το χαρακτηριστικό παράδειγμα στη Νέα Υόρκη ο αστυνομικός έπνιξε έναν παράνομο μικροπωλητή χωρίς τον παραμικρό λόγο στην προσπάθειά του να τον ακινητοποιήσει και ποτέ δεν τιμωρήθηκε για αυτό.

Η διόγκωση του προσφυγικού ζητήματος και η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων στον Έβρο και στα νησιά μοιάζει να έχει δημιουργήσει ένα νέο κύμα επίσημης και ανεπίσημης κρατικής και όχι μόνο βίας εναντίον τους. Τις τελευταίες μέρες είχαμε δύο περιπτώσεις εμπρησμών σε Μυτιλήνη και Χίο σε δομή φιλοξενίας και αποθήκη ρουχισμού και ειδών υγιεινής που παρέχονταν σε μετανάστες. Παράλληλα στον Έβρο πληθαίνουν οι αναφορές για περιστατικά ξυλοδαρμών αλλά και για δύο νεκρούς μετανάστες από πυροβολισμό όταν προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα. Ένα από αυτά τα περιστατικά έλαβε χώρα την καθαρά Δευτέρα όταν ο δημοσιογράφος του CNN Greece Κώστας Πλιάκος δέχτηκε επίθεση από ένοπλους αυτοαποκαλούμενους συνοριοφύλακες που μόλις είχαν επιτεθεί σε τρεις μετανάστες που είχαν εντοπίσει. Είναι γεγονός ότι έχουν δημιουργηθεί ομάδες κατοίκων στις περιοχές αυτές που με την συνδρομή ντόπιων και ξένων ακροδεξιών αλλά και την ανοχή της αστυνομίας και του κράτους επιδίδονται σε ρατσιστικές δολοφονικές επιθέσεις. Άλλωστε πολλοί από αυτούς δεν προσπαθούν να κρύψουν την δράση τους. Δίνουν συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους όπως αυτοί οι ηλικιωμένοι κουμπουροφόροι, ανεβάζουν δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως ο επίδοξος “Σύλλογος Κυνηγών Λαθρομεταναστών”. Από ότι φαίνεται όμως το κράτος σε αυτές τις προφανείς περιπτώσεις ανομίας, ακόμα και με τα δικά του δεδομένα, δεν θέλει να τις διερευνήσει και να τις τιμωρήσει. Ή πιο σωστά, τα κριτήρια για το τι θεωρεί ποινικά κολάσιμο είναι διαφορετικά.

 

Ένοπλοι “εθελοντές” που “περιπολούν” στον Έβρο.

 

Όταν η παρανομία έχει να κάνει με κάποια κοντόξυλα και κράνη σε μια αναρχική κατάληψη κάπου στην Αθήνα ολόκληρη αστυνομική επιχείρηση διοργανώνεται παρουσία ειδικών μονάδων της ασφάλειας και εισαγγελέα. Στην περίπτωση οπλισμένων ακροδεξιών που έχουν πάρει τον νόμο στα χέρια τους όμως απειλώντας ζωές αθώων ανθρώπων το κράτος δεν μοιάζει να ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με το να τους εντοπίσει και να τους συλλάβει. Ακόμα και να ίσχυε ότι οι μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα είναι συνειδητά τμήματα μιας οργανωμένης συνομοσίας ενάντια στην χώρα, που φυσικά δεν ισχύει κάτι τέτοιο, δεν σημαίνει ότι τους αξίζει να πεθάνουν από πυροβολισμό ή να ξυλοκοπηθούν και να εξευτελιστούν από μια συμμορία. Υπάρχει υποτίθεται κρατικός μηχανισμός που μπορεί να τους εντοπίσει και να τους περάσει από την άλλη πλευρά των συνόρων. Επίσης όλες αυτές οι πρακτικές δημιουργούν επικίνδυνα φαινόμενα που αποτελούν προνομιακό πεδίο για την ακροδεξιά και τους φασίστες όπως δείχνει και η παρουσία του ευρωβουλευτή της Χ.Α. Γιάννη Λαγού σε “περιπολίες κατοίκων”. Όπως σήμερα χρησιμοποιούνται ενάντια στους μετανάστες έτσι αύριο μπορεί να χρησιμοποιηθούν και θα χρησιμοποιηθούν ενάντια στο κίνημα και τον εχθρό λαό.

Για αυτό το οργανωμένο κίνημα και τα η κομμουνιστική/αντικαπιταλιστική αριστερά πρέπει να καταδικάσει και να αναδείξει αυτά τα φαινόμενα και στην γενική τους έκφραση και συγκεκριμένα. Kαι μέσα από τα θεσμικά όργανα που συμμετέχει και με αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Να διοργανώσει δράσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες. Έτσι ώστε να προσπαθήσει να ασκήσει πολιτική πίεση στην κυβέρνηση να παρέμβει ώστε να σταματήσει τα φαινόμενα αυτά αλλά και να δώσει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα. Να καταργηθεί δηλαδή ο Κανονισμός του Δουβλίνου και η Κοινή Δήλωση Ε.Ε – Τουρκίας, προκειμένου να απεγκλωβιστούν οι χιλιάδες πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά και να οδηγηθούν στις χώρες που έχουν ως προορισμό. Επίσης η ΕΕ και ο ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία στα σύνορα με την Ελλάδα και στα σύνορα με τη Συρία και απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους, με πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

 

Παραπομπές:

Η φωτογραφία ειναι απο το: pronews.gr , 03/03/2020, Κυνηγοί και εθνοφύλακες «με το δάκτυλο στην σκανδάλη» περιπολούν στον Εβρο

ergatiki_antipoliteusi

H Εργατική Αντιπολίτευση δρα, αγωνίζεται, μαθαίνει και ελπίζει στους σεισμούς που μέλλονται να έρθουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

seven − two =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.