Σειρήνες στο Αιγαίο

Ένα ακόμα επεισόδιο στο σήριαλ της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο ζήσαμε τις προηγούμενες μέρες. Η Τουρκία τελικά ανέστειλε τις έρευνες του Ορουκ Ρεις νότια του Καστελόριζου και απέσυρε τα πολεμικά της πλοία. Σε αυτό φυσικά συνέβαλε η διπλωματική και στρατιωτική αντίδραση της ελληνικής πλευράς παρά τις όποιες κριτικές που μπορούν ισως να της γίνουν. Οι προκλήσεις βέβαια συνεχίζονται με την έκδοση NAVTEX εντός της Κυπριακής ΑΟΖ στην οποία το ερευνητικό Μπαρμπαρος έχει ήδη εισέλθει. 

Η Τουρκία εκμεταλλεύεται την στρατιωτική, οικονομική και πολιτική της ισχύ με σκοπό να προωθήσει και να επιβάλλει τις επεκτατικές επιδιώξεις της στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής. Αλλωστε πρόκειται για μια χώρα που τις τελευταίες δεκαετίες έχει αναβαθμιστεί οικονομικά και γεωπολιτικά. Αποτελεί μια σημαντική περιφερειακή δύναμη που προσπαθεί να λειτουργεί ως ισότιμη σχεδόν συνομιλήτρια με τις δυνατότερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσια, Ε.Ε.) χωρίς να το πετυχαίνει πάντα φυσικά.

Πίσω από αυτές τις πρακτικές κρύβεται η επιδίωξη της τουρκικής αστικής τάξης για επέκταση και αύξηση των κερδών της. Ο τουρκικός λαός φυσικά έχει αντίθετα συμφέροντα. Ανεξάρτητα κατά πόσο το συνειδητοποιεί ή όχι. Ακριβώς γιατί αυτοί θα κληθούν να πολεμήσουν αν χρειαστεί. Για ζώνες επιρροής από τις οποίες δεν πρόκειται να δουν κανένα οικονομικό ή αλλου είδους όφελος. Υπό αυτή την έννοια έχουν κοινό συμφέρον με τον ελληνικό λαό για ειρηνική συνύπαρξη.

Φυσικά όπως γίνεται πάντα το πολιτικό προσωπικό δημιουργεί ένα ιδεολογικό κάλυμμα των πολιτικών του επιδιώξεων. Στην περίπτωση της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής αυτό είναι ο «Νεο-Οθωμανισμός». Μια τουρκική εκδοχή της «Μεγάλης Ιδέας». Η επιβολή δηλαδή των επιδιώξεων της τουρκικης εξωτερικής πολιτικής στις χώρες που αποτελούσαν την οθωμανική αυτοκρατορια και η δορυφοριοποιηση τους όπου αυτό είναι εφικτό. Σκοπός η απεξάρτηση από την δυτική, Νατοική πολιτική όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο και η διεκδίκηση ενός ρόλου ανεξάρτητου ισχυρού παίκτη. 

Αυτό συνδυάζεται την επικράτηση μιας ακροδεξιάς εθνικιστικής ρητορικής από το μεγαλύτερο μέρος του τουρκικού πολιτικού κόσμου (AKP, CHP, IYI Parti, MHP). Δηλαδή από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα εκτός από το φιλοκουρδικό HDP. Πολλές φορές η κριτική που γίνεται στον Ερντογάν σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής είναι από τα δεξιά, δηλαδή ότι είναι υποχωρητικός. Η τουρκική αριστερά δυστυχώς είναι περιθωριακή πολιτική δύναμη παρά τον ηρωισμό της.

Άρα μέσα σε αυτή την πολιτική κατάσταση δεν μπορούμε να παραγνωρισουμε την τουρκική επιθετική πολιτική. Δεν έχουμε να κάνουμε δηλαδή με μία αντιπαράθεση δύο αντίθετων συμμετρικών αστικών τάξεων/κρατών. Επίσης η άποψη ότι οι αντιθέσεις μεταξύ αστικών κρατών είναι κάτι που δεν αφορά την εργατική τους τάξη είναι λάθος. Τα ζητήματα εθνικής ανεξαρτησίας και δημοκρατίας αφορούν φυσικά πρώτα από όλα τα λαϊκά στρώματα. Όχι όμως με τον ίδιο τρόπο που αφορούν τους αστούς που δεν διστάζουν να λειτουργήσουν και τυχοδιωκτικά για να εξυπηρετήσουν τα οικονομικά τους συμφέροντα.

Εδώ μπαίνει και το ζήτημα των χειρισμών του ελληνικού αστικού κράτους. Η συμμετοχή στον άξονα του Ισραήλ και οι αγωγοί φυσικού αερίου όπως ο EastMed μάλλον θέτουν σε περισσότερους κινδύνους την χώρα. Επίσης ρίχνουν νερό στον μύλο της τουρκικής αντίδρασης δίνοντάς της επιχειρήματα σχετικά με τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Πρόκειται για επικίνδυνο παιχνίδι που προσπαθεί να αποκλείσει την Τουρκία πλήρως από την ανατολική Μεσόγειο. Αντάλλαγμα ένα μερίδιο από κάποια ενεργειακά οικόπεδα. Το ίδιο ισχύει και για τις απόψεις περί κοινής ΑΟΖ Κύπρου Καστελόριζου.

Η ειρήνη είναι το μόνο συμφέρον τόσο του ελληνικού όσο και του τουρκικού λαού. Το ΝΑΤΟ έχει αποδειχθεί και ιστορικά ότι δεν μπορεί ούτε θέλει να εξασφαλίσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Μόνη λύση είναι η ήττα της πολιτικής των οικονομικών ελίτ και στις δύο χώρες από τον λαϊκό παράγοντα.

ergatiki_antipoliteusi

H Εργατική Αντιπολίτευση δρα, αγωνίζεται, μαθαίνει και ελπίζει στους σεισμούς που μέλλονται να έρθουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

seventeen − 11 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.