Σύνοδος κορυφής: Συμβιβασμός υπέρ των ισχυρότερων

70 δις διατείνεται ότι απέσπασε από την τετραήμερη σύνοδο κορυφής ο πρωθυπουργός. Από αυτά τα 38 όμως είναι από τον προϋπολογισμό της Κομισιόν και δεν αφορούν το έκτακτο Ταμείο Ανάπτυξης των 750 δις. Στο προσχέδιο που είχε συμφωνηθεί πριν από λίγες εβδομάδες ως βάση συζήτησης 500 δις θα δίνονταν ως επιχορηγήσεις και 250 ως δάνεια στο σύνολο των χωρών. Στην Ελλάδα θα πήγαιναν 33,4 δισ. 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δις. σε δάνεια.

Το πακέτο για την χώρα μας μειώθηκε σε 32 δις από τα οποία 9,5 δισ. σε επιχορηγήσεις και 12,5 δισ. σε δάνεια. Η αναλογία άλλαξε υπέρ των δανείων δηλαδή τόσο στην περίπτωση της Ελλάδας όσο και γενικά. 390 δισ. ευρώ οι επιχορηγήσεις, 360 δισ. τα δάνεια. Αυτό είναι κάτι που αποτελεί νίκη των πιο εύρωστων οικονομικά χωρών του Βορρά. Δηλαδή του μπλοκ Γερμανία, Σουηδία, Ολλανδία, Αυστρία, Δανία. Επίσης προβληματικές μοιάζουν να είναι και οι κατευθύνσεις για το πότε και πως θα εκταμιευτουν τα χρήματα. 3,4 δισ. ευρώ προβλέπεται ότι θα δοθούν μέσα στο 2021 που ξενικά το πακέτο. Την ίδια στιγμή 9 δισ ευρώ είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα για το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Το πως θα κατανεμηθούν τα χρήματα υποτίθεται εξηγεί το πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη. Πέρα από τις γενικές προτάσεις που θα μπορούσαν να αφορούν οποιαδήποτε χώρα, δηλαδή πράσινη ανάπτυξη, υγεία, ψηφιακός εκσυγχρονισμός, αγροτική πολιτική, κατάρτιση, στήριξη του κόσμου της εργασίας, η ουσία τους είναι σκληρά νεοφιλελεύθερη. Ακολουθεί την κλασσική συνταγή της ενίσχυσης των επιχειρήσεων που θεωρητικά θα φέρει άνοδο της οικονομίας και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.

Ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης στον τομέα της Παιδείας και της Οικονομίας προμηνύουν τι θα ακολουθήσει. Το τρίπτυχο του νεοφιλελευθερισμού είναι πλήρης απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις. Κάτι τέτοιο πρέπει να περιμένουμε και στην συνέχεια της θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτό μπορεί να είναι ευχάριστα νέα για τον ΣΕΒ και τις λοιπές εργοδοτικές οργανώσεις αλλά σημαίνει νέες συμφορές για τους οικονομικά ποιό αδύναμους.

Πέρα από το χάσμα ανάμεσα στις χώρες του Νότου και του Βορρά στην Ε.Ε που υπάρχει και είναι πραγματικό υπάρχει και το χάσμα ανάμεσα στον κόσμο της εργασίας και στο κεφάλαιο. Το δεύτερο αυτό χάσμα αναμένεται να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. Τα μέτρα που θα συνοδεύσουν αυτό το πακέτο θα συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση. Δεδομένης της ύφεσης αλλά και των δεσμεύσεων για πλεόνασμα το 2021. Άλλωστε αυτό είναι κάτι που προκύπτει και από την εμπειρία των μνημονιακών χρόνων και των μέτρων που εφαρμόστηκαν τότε.

ergatiki_antipoliteusi

H Εργατική Αντιπολίτευση δρα, αγωνίζεται, μαθαίνει και ελπίζει στους σεισμούς που μέλλονται να έρθουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

four × 4 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.