Η Λαϊκή Συνέλευση Σταγιατών αναλαμβάνει το χωριό

Τον γύρο της Ελλάδας έχει κάνει το βίντεο με την παραληρηματική και εμετική τοποθέτηση του Αχιλλέα Μπέου για τους κατοίκους του χωριού Σταγιάτες στον Βόλο και για τον Αλκίνοο Ιωαννίδη. Αφορμή αποτέλεσε η κίνηση των κατοίκων να αναλάβουν την διαχείριση του χωριού τους και η αλληλεγγύη του γνωστού τραγουδοποιού ο οποίος μάλιστα έγραψε και ένα τραγούδι για τον αγώνα τους. Από ότι φαίνεται έχει καταφέρει να λειτουργήσει ανάποδα από ότι ίσως περίμενε ο ομιλητής. Σχεδόν όλα τα ΜΜΕ και οι πολιτικοί χώροι την καταδικάζουν απερίφραστα όπως είναι λογικό. Το να καταφέρεις να ενοχλήσεις τόσο πολύ έναν άνθρωπο σαν τον Αχιλλέα Μπέο είναι σίγουρα μεγάλο παράσημο για έναν αγωνιστή. Ποιοί είναι λοιπόν οι κάτοικοι των Σταγιατών και τι έχουν καταφέρει έως τώρα.

Οι Σταγιάτες είναι ένα μικρό χωριό 10 λεπτά από τον Βόλο. Έχει γίνει διάσημο ανά την Ελλάδα λόγω της δραστήριας ομάδας ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ (Ανεξάρτητη Πηλιορείτικη Ομάδα Δράσης) που φτιάχτηκε το 2009. Οι κάτοικοι μέσω της ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ και της λαϊκής τους συνέλευσης έχουν αναπτύξει μια σειρά δράσεις μέσα στα τελευταία χρόνια και παίρνουν αποφάσεις αμεσοδημοκρατικά. Πραγματοποιούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για ότι έχει να κάνει με τις διεκδικήσεις τους, παρεμβάσεις για την βελτίωση της ζωής στο χωριό όπως το άνοιγμα μονοπατιών αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως η προβολή του Παρτιζάνοι των Αθηνών το καλοκαίρι που μας πέρασε. Αιχμή των αγώνων τους αποτελεί η προστασία της πηγής της Κρύας Βρύσης από όπου το χωριό υδροδοτείται. Μπροστά στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής να την παραχωρήσει προς επιχειρηματική εκμετάλλευση και στην αδράνεια του τοπικού τους εκπροσώπου η Λαϊκή Συνέλευση Σταγιατών αποφάσισε να αναλάβει την διαχείριση του χωριού.

Παραθέτουμε την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι κάτοικοι απαντώντας στις κατηγορίες της ΔΕΥΑΜΒ αλλά και το ψήφισμα με το οποίο αναλαμβάνουν την διαχείριση του χωριού τους. Η επόμενη συνέλευσή τους θα γίνει την Κυριακή 24/5 στην πλατεία του χωριού:

 

Απάντηση της Λαϊκής Συνέλευσης στην ανακοίνωση της ΔΕΥΑΜΒ για τις Σταγιάτες

Χρειάστηκε να περάσουν 26 μέρες για να μάθουμε την αιτία της διακοπής της παροχής νερού στα σπίτια μας από την πηγή της Κρύας Βρύσης. Την Τρίτη 13/5/2020, η ΔΕΥΑΜΒ δημοσίευσε ανακοίνωση στην οποία εξηγεί τους λόγους για τους οποίους έκοψε τον ομφάλιο λώρο του χωριού με την πηγή, βάζοντας τέλος σε μια υπαρξιακή σχέση 350 χρόνων.

Το ύφος και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης παραπέμπει στην στερεότυπη φρασεολογία με τηνοποία η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις των πολιτών απέναντι στις καταστροφικές για την πόλη και την περιοχή ενέργειές της. Μιλάει για δολιοφθορείς, μειοψηφίες, κοινωνικές ανισότητες και μπαταχτσήδες.Μαθαίνουμε λοιπόν ότι οι “δολιοφθορές” στις δεξαμενές και στους χλωριωτές είναι η αιτία. Και επειδή οι “δολιοφθορείς” λειτούργησαν μέσα στην πανδημία, η δημοτική αρχή απάντησε ανάλογα. Δεν είναι η πρώτη φορά που ενεργεί εκδικητικά.

Ωστόσο, η αναφορά στις δολιοφθορές αποτελεί το πρόσχημα για την αποκοπή της Κρύας Βρύσης. Το 2010, όταν επιχειρήθηκε από τον δήμαρχο Πορταριάς Ν. Κοντορίζο εναγωνίως το πούλημα της πηγής σε βιομήχανο του Βόλου, δεν είχε ανακοινωθεί καμία δολιοφθορά από τη ΔΕΥΑΜΒ. Όπως δεν είχε ανακοινωθεί και το 2011, όταν ο δήμαρχος Βόλου Σκοτινιώτης υπέγραφε τεχνική έκθεση της ΔΕΥΑΜΒ, σύμφωνα με την οποία «το σύστημα υδροδότησης των Σταγιατών με άντληση είναι ανορθόδοξο και πρέπει η υδροδότηση να γίνει από την Πορταριά με βαρύτητα. Υπάρχει μάλιστα έτοιμο δίκτυο.» Το 2016, στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων εναντίον της χλωρίωσης, ο δικηγόρος της ΔΕΥΑΜΒ επανέλαβε ακριβώς το ίδιο. Ούτε και τότε βέβαια είχε ανακοινωθεί κάποια «δολιοφθορά».

Για να φτάσουμε στις 23/1/2020, όταν ο σημερινός πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ μίλησε, ξεκάθαρα πια, για εμφιάλωση του πηγαίου νερού του Πηλίου! Αυτή είναι και η πραγματική αιτία της αλλαγής της πηγής υδροδότησης του χωριού. Αποδέσμευσαν την πηγή για να την εκμεταλλευτούν.

Η επίκληση των εξόδων για την λειτουργία του αντλιοστασίου ως αιτία για την αποκοπή, είναι τουλάχιστον αστεία. Είναι το μόνο, ασήμαντο έξοδο, το οποίο μάλιστα υπερκαλύπτεται από το πάγιο που πληρώνουμε. Η ΔΕΥΑΜΒ, ως φαίνεται, συνυπολογίζει και το χλώριο με το οποίο υποβαθμίζει το νερό, και που αποτελεί δική της επιλογή. Κάνουμε όμως και τη δική μας κοστολόγηση, στην οποία περιλαμβάνουμε τις τακτικές χημικές αναλύσεις του νερού, τον καθαρισμό, τη συντήρηση και τις επισκευές του δικτύου, καθώς και έναν τεράστιο όγκο δουλειάς ως ενεργοί πολίτες για να προστατέψουμε και να διατηρήσουμε ζωντανή την πηγή μας και το δίκτυο της άρδευσης.

Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις, αποκαθιστούμε ζημιές που προκαλούν διακοπή της παροχής, όπως τα Χριστούγεννα του ‘14 και του ’15, όταν οι κάτοικοι εργαστήκαμε σκληρά μέσα στα χιόνια και σε συνθήκες πολικού ψύχους για να αποφράξουμε το δίκτυο προσαγωγής από την Κρύα Βρύση και να αποκαταστήσουμε διαρροές στο εσωτερικό δίκτυο διανομής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως και σε πολλές άλλες έκτοτε, η ΔΕΥΑΜΒ αρνήθηκε πεισματικά να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της. Η εμμονή της στη φτηνή αλλά τοξική λογική να ρίχνει χλώριο και να εξαφανίζεται, μας ανάγκασε να κάνουμε οι ίδιοι εκτεταμένα αντιπλημμυρικά και άλλα έργα προστασίας της πηγής και του δικτύου ως την κεντρική δεξαμενή. Ενδεικτικά αναφέρουμε επίσης την χειροκίνητη λειτουργία διανομής νερού σε πολλές περιπτώσεις, όλο το 24ωρο, λόγω μηχανικών βλαβών για τις οποίες η ΔΕΥΑΜΒ αδιαφορούσε. Αυτά συμβαίνουν σε όλα τα χωριά όπου οι κάτοικοι τα τελευταία χρόνια έχουν προσφέρει προσωπική εργασία, υλικά και χρήματα για να γίνουν παρόμοιες επεμβάσεις. Μας οφείλετε, δεν σας οφείλουμε.

Προσπαθείτε, κατά τη γνώριμη τακτική σας του «διαίρει και βασίλευε», να μας φέρετε σε αντιπαράθεση με τους συμπολίτες μας του Βόλου, ονομάζοντάς τους μάλιστα «κορόιδα». Λέτε ότι πληρώνουν για μας. Κανένας δεν πληρώνει για μας, αφού δεν έχετε κάνει τίποτα τα 6 χρόνια που διαχειρίζεστε την ύδρευση στα χωριά! Αντίθετα, όλοι οι πολίτες του Βόλου πληρώνουν τη δική σας απραξία στο σοβαρό θέμα της ΕΡΓΗΛ. Πληρώνουν το νερό δυο φορές! Μία σε σας, χωρίς να το πίνουν, και άλλη μία στην αγορά του εμφιαλωμένου, την οποία σιγοντάρετε εκκωφαντικά.

Λέτε επίσης ότι φροντίζετε για την υγεία μας. Σας ευχαριστούμε για το μεγάλο σας ενδιαφέρον! Το βιώνουμε καθημερινά και τραυματικά… Το φθινόπωρο του ‘17 μας κερνάγατε νερό με υπολειμματικό χλώριο τριπλάσιο του επιτρεπόμενου στις πισίνες κολύμβησης! Για ένα δεκαήμερο κάνατε κυριολεκτικά χημικό πόλεμο ενάντια στο χωριό. Το ενδιαφέρον σας φαίνεται στο πόσο συχνά καθαρίζετε το δίκτυο του χωριού μας: Εμείς οι ίδιοι το καθαρίζουμε, το συντηρούμε και το φροντίζουμε, με δική μας εργασία και έξοδα. Εσείς μόνο χλώριο ξέρετε να αδειάζετε, και όποιον πάρει ο χάρος! Το ενδιαφέρον σας το δείξατε επίσης στις πηγές της Κουκουράβας, μετατρέποντας τον χώρο σε στάβλο, όπως και στις πηγές του Αγίου Βλασίου, τις οποίες παρατήσατε στη φθορά του χρόνου. Το ίδιο μεγάλο ενδιαφέρον δείχνετε και στην πηγή της Μάνας στην Πορταριά, όπου μετά από σχεδόν 2 χρόνια η περιοχή μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο από την κατολίσθηση που απειλεί την πηγή. Αλλά τι να πούμε και για το δίκτυο της πόλης του Βόλου, μέσα στο οποίο φωλιάζει η μόλυνση από τους αμιαντοσωλήνες και τους σιδηροσωλήνες, υπονομεύοντας καθημερινά και εγκληματικά την υγεία 125.000 κατοίκων, τους οποίους ραντίζετε με διοξίνες και φουράνια! Αν ενδιαφέρεστε λοιπόν για κάτι, αυτό σίγουρα δεν είναι η ποιότητα ζωής των πολιτών.

Όπως συνηθίζετε σε όλες τις αντιδραστικές ανακοινώσεις σας, μιλάτε για κατηγορίες πολιτών και κοινωνική ανισότητα. Θα χαιρόμασταν πολύ αν σας απασχολούσε η κοινωνική ισότητα, η αλήθεια όμως είναι ότι, στο Βόλο, το σύνολο σχεδόν των κατοίκων, ταλαιπωρημένο οικονομικά και περιβαλλοντικά, αποτελείται από πολίτες Β’ κατηγορίας. Εσείς εκεί στη δημοτική αρχή θεωρείτε πως ανήκετε στην Α’ κατηγορία, που έχει το δικαίωμα να παραπληροφορεί και να βρίζει όσους αντιστέκονται και όσους ζητούν τα αυτονόητα: Καθαρό αέρα, καθαρό νερό! Έχετε στη διάθεσή σας την εξουσία, τους κερδοσκόπους και την αστυνομική καταστολή, και μαζί την άνεση να εκδικείστε και να εκβιάζετε ανήθικα ένα μικρό χωριό.

Η Λαϊκή Συνέλευση των Σταγιατών έχει αναλάβει, με σοβαρότητα και λογική, τη μεγάλη ευθύνη να αποκαταστήσει τη δική μας κανονικότητα: Να φέρει το νερό της Κρύας Βρύσης στα σπίτια μας. Από το χωριό μας, αυτή τη μικρή κουκίδα στον χάρτη, κάνουμε τον αγώνα που μας αναλογεί ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να εκμεταλλευτεί τα κοινωνικά αγαθά και τον μόνο αιώνιο θησαυρό: την Φύση! Αγωνιζόμαστε μαζί με τους συνδημότες και συνδημότισσες του Βόλο για νερό καθαρό σε πόλη και χωριά. Αγωνιζόμαστε για το δίκαιο! Έχουμε σύμπνοια μεταξύ μας, την αλληλεγγύη χιλιάδων ανθρώπων και, να είστε βέβαιοι, τεράστια ψυχικά αποθέματα!

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΑΓΙΑΤΩΝ

Οι Σταγιάτες πηγάζουν από την Κρύα Βρύση! Η μακραίωνη ιστορία του χωριού και οι παραδόσεις του είναι άρρηκτα δεμένες μαζί της. Όπως και η ζωή μας. Χωρίς την πηγή αυτή, το χωριό μας δεν θα υπήρχε. Το καθαρό της νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό που προσφέρει ο τόπος μας.

Οι παρακάτω υπογράφοντες/ουσες κάτοικοι Σταγιατών, σήμερα Κυριακή 10-5-20 συγκεντρωθήκαμε στην πλατεία Σταγιατών και αποφασίσαμε τα εξής:

– Θεωρούμε υποβάθμιση της ποιότητας του νερού και της ζωής μας την αλλαγή της πηγής υδροδότησης του χωριού και τον αποκλεισμό των Σταγιατών από την Κρύα Βρύση, από την οποία παραδοσιακά υδρεύεται τους τελευταίους αιώνες.

– Η Κρύα Βρύση είναι η πηγή ζωής του χωριού μας, μέρος της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου μας και κύριο συστατικό της βιολογικής και της πολιτιστικής υπόστασης των κατοίκων.

– Η χωρίς προειδοποίηση και ενημέρωση, αυθαίρετη και παράλογη ενέργεια της ΔΕΥΑΜΒ βρίσκει αντίθετο το σύνολο των μόνιμων κατοίκων του χωριού, καθώς και των ετεροδημοτών.

– Η αλλαγή της υδροδότησης έγινε εν αγνοία του προέδρου, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος. Έκτοτε, δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη ενέργεια για την αποκατάσταση του δικτύου. Είναι φανερό ότι δεν συμπάσχει με την αγωνία των κατοίκων και δεν μπορεί να εκφράσει τον αγώνα τους. Από σήμερα, η Λαϊκή Συνέλευση Σταγιατών αποτελεί το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων του χωριού.

– Θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση της υδροδότησης του χωριού μας από την Κρύα Βρύση.

– Η πηγή μας αποτελεί τον ομφάλιο λώρο των Σταγιατών, τον δεσμό μας με τη ζωή του χωριού μας, με τη φύση, την υγεία, την κοινότητα, την παράδοσή μας, με ό,τι πολυτιμότερο έχουμε. Είμαστε οργανικά, βιολογικά και πολιτιστικά δεμένοι μαζί της εδώ και 350 χρόνια. Απαιτούμε την παροχή νερού της Κρύας Βρύσης στα σπίτια μας, χωρίς χημικές παρεμβολές, όπως ορίζει ο νόμος περί χλωρίωσης για κοινότητες κάτω των 3000 κατοίκων. (Υ.Μ. 5673/4-12-57 Υγ. Διάταξη)

– Ο αγώνας μας θα είναι ανυποχώρητος.

ergatiki_antipoliteusi

H Εργατική Αντιπολίτευση δρα, αγωνίζεται, μαθαίνει και ελπίζει στους σεισμούς που μέλλονται να έρθουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

11 − four =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.