ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ενίσχυσης της φτώχειας και της ανεργίας

Εξάπλωση της φτώχειας και μισή δουλειά

Νέες μειώσεις μισθών και παγίωση των ήδη υπαρχοντων περικοπών αναμένεται να προκαλέσουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης που ανακοινώθηκαν με την λεζάντα του νέου μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόλησης “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”. Από την 1η Ιουνίου έως και την 30η Σεπτεμβρίου όσες επιχειρήσεις έχουν εμφανίσει μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% θα μπορούν να μειώσουν κατά 50% τους μισθούς και τον χρόνο εργασίας των εργαζομένων τους. Το κράτος θα δίνει στους εργαζόμενους το 60% των εισφορών που χάνουν αν ο μισθός με την μείωση δεν πέσει κάτω από τα 650 ευρώ μικτά και 100% αν πέσει κάτω από αυτό το όριο. Επίσης δεν μπαίνει πλαφόν για τους υψηλότερους μισθούς που μπορούν να επιδοτηθούν.

Οι εργοδότες που θα εφαρμόσουν αυτά τα μέτρα δεν θα μπορούν να μεταβάλλουν τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων τους για όσο χρόνο επιδοτείται η εργασία τους. Κανείς δεν εγγυάται όμως ότι μια επιχείρηση δεν θα απολύσει όσους εργαζόμενούς της αρνηθούν να δεχτούν την μείωση του μισθού. Ταυτόχρονα, ο εργοδότης πρέπει να πληρώνει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζόμενων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού. Το μέτρο αυτό αφορά και τις εποχικές επιχειρήσεις.

Απαγόρευση των απολύσεων ισχύει για όσες εταιρείες διατηρούν το καθεστώς της αναστολής εργασίας. Για τον Μάιο επιχειρήσεις που είχαν ενταχθεί στον ΚΑΔ και επαναλειτουργούν μπορούν να έχουν έως και το 60% του προσωπικού τους σε αναστολή. Το ποσοστό μπορεί να ανέλθει στο 100% για όσες επιχειρήσεις μείνουν κλειστές τον Μάιο και τον Ιούνιο. Παραμένει η αποζημίωση, ύψους 534 ευρώ, και η πλήρης κάλυψη των εισφορών για τους εργαζόμενους.

Επίδομα ανεργίας θα δοθεί σε 120.000 εποχικά εργαζόμενους που δεν θα προσληφθούν την φετινή τουριστική περίοδο έως και τον Σεπτέμβριο. Το Δημόσιο θα καλύψει τις εργοδοτικές εισφορές των εποχικά εργαζομένων μερικής απασχόλησης, ως κίνητρο επαναπρόσληψης. Επίσης θα έχουμε επέκταση των επιδομάτων που λήγουν τον Μάιο για δύο μήνες και μείωση των ελάχιστων ημερομισθίων από 100 σε 50 για τη λήψη του εποχικού επιδόματος το φθινόπωρο. Αν και υπήρξε αναφορά από τον πρωθυπουργό για περαιτέρω ενίσχυση των ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού δεν έχει υπάρξει συγκεκριμένη ανακοίνωση ακόμα.

 

Μέτρα για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες

Μείωση ενοικίων 40% και τον Ιούνιο θα έχουν οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής για την πρώτη κατοικία και την φοιτητική κατοικία εξαρτώμενων μελών. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις επιχειρήσεις που μένουν κλειστές αλλά και όσες άνοιξαν τον Μάιο ή ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Μείωση ΦΠΑ από το 24% στο 13% θα έχουμε σε όλα τα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς, στα σερβιριζόμενα ποτά και καφέδες και στα εισιτήρια των κινηματογράφων. Το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ θα δωθεί στους μικροεπιχειρηματιες που αναστέλλουν την δράση τους διατηρείται.

Βλέπουμε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης βασικό στόχο έχουν να ενισχύσουν τους μεγάλους ομίλους οι οποίοι θα πάρουν κρατικά δάνεια 1 δισ ευρώ από τα 3,8 δισ του συνολικού κόστους των μέτρων. Αντίθετα για τους εργαζόμενους και τους μικροΕΒΕ ο σκοπός είναι η μερική κάλυψη των απωλειών τους ώστε να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και να μειωθούν οι αντιδράσεις. Αυτά σε συνδυασμό με το περαιτέρω ξεχαρβάλωμα και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων. 

 

Προοπτικές

Απέναντι σε αυτά τα μετρα απαιτείται συνολική αντίδραση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Το παράδειγμα των εργαζόμενων στον πολιτισμό αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητας δείχνει ότι μπορούν να υπάρξουν αναπροσαρμογές και υποχωρήσεις από την κυβέρνηση μπροστά στις λαϊκές αντιδράσεις. Φυσικά το γενικότερο κλίμα των περικοπών δεν μπορεί να αναστραφεί δεδομένου ότι: 

  • Η οικονομία βυθίζεται. 
  • Η πολιτική επιρροή της κυβέρνησης παραμένει υψηλότατη αν και φθείρεται ελαφρά όσο περνούν οι μήνες. 
  • Δεν υπάρχει αντίπαλος πολιτικός πόλος που να μπορεί να ασκήσει ριζοσπαστική πολιτική μαζών. 
  • Το εργατικό κίνημα στον ιδιωτικό τομέα που κυρίως πλήττεται είναι κατά πλειοψηφία ενσωματωμένο αλλά και κατακερματισμένο και απαξιωμένο. Οι ταξικές δυνάμεις δεν έχουν την επιρροή αλλά και την πολιτική κατεύθυνση που θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξάπλωση διεκδικήσεων. 

Το που θα οδηγηθεί η ελληνική κοινωνία τα επόμενα χρόνια είναι κάτι που παραμένει ανοιχτό και θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες που είναι εν εξελίξει. Σίγουρα πάντως αυτή την στιγμή δεν υπάρχει αντικαπιταλιστική πολιτική δύναμη που να μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε μελλοντικά κοινωνικά ξεσπάσματα. Το αν μέσα από αυτή την χρονική περίοδο που μπαίνουμε θα μπορέσει να γεννηθεί κάτι καινούργιο είναι κάτι που θα δείξει το μέλλον μέσα από τους αγώνες και τις πολιτικές διαδικασίες που θα δημιουργηθούν.

ergatiki_antipoliteusi

H Εργατική Αντιπολίτευση δρα, αγωνίζεται, μαθαίνει και ελπίζει στους σεισμούς που μέλλονται να έρθουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

four × 4 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.