Κύμα απολύσεων στη Workable, οι εργαζόμενοι απαντούν

13 απολύσεις έγιναν στην Αθήνα – Ανακοίνωση του Radical IT

 

Τις 24 έφτασαν οι απολύσεις στην Workable εν μέσω πανδημίας, έτσι όπως αυτές προκύπτουν από την ενημέρωση που έκανε προχθές σε μίτινγκ με παρουσία όλων των εργαζομένων ο CEO της εταιρίας, Νίκος Μωραϊτάκης. Οι απολύσεις αφορούν το 9% των εργαζομένων, εκ των οποίων οι 13 είναι στην Αθήνα, εννιά στην Βοστώνη και δύο στο Λονδίνο. Πέρα των απολύσεων, η εργοδοσία ανακοίνωσε ακόμα ότι θα προχωρήσει στο κόψιμο των πολυδιαφημισμένων “benefits” που είχε συμφωνήσει με τους συναδέλφους, ενώ θα καθιερώσει την τηλεργασία για να γλιτώσει κι άλλα λεφτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε καμία δέσμευση ότι δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω απολύσεις και περικοπές.

Εδώ να αναφέρουμε ότι η Workable ήταν μια από τις εταιρείες που θεωρούνταν επιτυχημένη ελληνική startup από την Ν.Δ. Έτσι την είχε χαρακτηρίσει ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στην εταιρεία προ των τελευταίων εκλογών. Τότε είχε δηλώσει μάλιστα  συγκεκριμένο σχέδιο ενίσχυσης τέτοιων επιχειρήσεων.  Άλλωστε και η ίδια η εργοδοσία της Workable δεν έχανε ευκαιρία να διαφημίσει ότι αποτελούσε ένα από τα best places to work στην Ελλάδα. Από ότι φαίνεται δύο μήνες ύφεσης είναι αρκετοί ώστε αυτή η εικόνα να αλλάξει πλήρως. Πριν ενάμιση χρόνο (Νοεμβρης 2018) η Workable πήρε Series C funding 50 εκατομμύρια δολάρια που επένδυσε σε προσλήψεις προσωπικού, το οποίο τώρα απολύουν.

Οι εργαζόμενοι της Workable απαντούν στις απολύσεις με την οργάνωσή τους. Δηλώνουν ότι δεν δέχονται η εταιρεία να μεταφέρει τις ζημιές της στις πλάτες τους. Άλλωστε την εφαρμογή που φέρνει τα κέρδη την έχουν φτιάξει αυτοί και χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Ερχονται σε επαφή με το κλαδικό τους σωματείο ΣΕΤΗΠ και εκδίδουν ανακοίνωση που απαιτούν τα παρακάτω:

  1. Ανάκληση όλων των πρόσφατων απολύσεων.
  2. Καμία νέα απόλυση.
  3. Καμία αρνητική αναπροσαρμογή μισθών και όρων εργασίας.
  4. Ουσιαστική διαβούλευση και ενημέρωση των εργαζομένων πριν την λήψη οποιουδήποτε μέτρου.

 

Παραθέτουμε ολόκληρη την ανακοίνωση των εργαζομένων της Workable.

 

Προς κοινό και διοίκηση,

Την τελευταία εβδομάδα γίναμε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς κατάστασης στην εταιρεία, η οποία μας θλίβει και μας υποτιμά σαν προσωπικότητες και σαν εργαζόμενους.

Σε διάστημα περίπου 4 ημερών, έγιναν 24 απολύσεις συναδέλφων συνολικά. Δεν υπήρχε καμία προηγούμενη προειδοποίηση και σαν αιτία δόθηκε η απόδοσή τους και η παγκόσμια οικονομική ύφεση. Οι συνάδελφοι απολύθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, και με δικαιολογία την έλλειψη χρόνου πιέστηκαν να υπογράψουν τις απολύσεις τους πάραυτα, χωρίς να τους δοθεί ο χρόνος να διαβάσουν τα έγγραφα που υπογράφουν. Όσοι εργαζόμενοι ζήτησαν επιπλέον χρόνο για προσεκτική ανάγνωση ή συμβουλή από δικηγόρο, πήραν ως απάντηση ότι τα έγγραφα ήταν απαραίτητο να υπογραφούν άμεσα, πρακτικά αγνοώντας και παραβιάζοντας τα δικαιώματά τους από την ελληνική και ευρωπαϊκή εργατική νομοθεσία.

Όλα αυτά συνέβαιναν ενώ πριν από ένα μήνα ο CEO της εταιρείας διαβεβαίωνε όλους τους εργαζόμενους πως “όλα βαίνουν καλώς” και “είμαστε σε ένα επίπεδο που μπορούμε να αντέξουμε αρκετούς μήνες ακόμα“. Παράλληλα, η εταιρεία σαν απόκριση στην επικαιρότητα και τα παγκόσμια κύματα απολύσεων ανέπτυξε ένα νέο προϊόν, το Workable Bridge, που επιτρέπει σε απολυμένους ανά τον κόσμο να συνδέονται με νέους εργοδότες. Το λογισμικό ολοκληρώθηκε σε πολύ μικρό διάστημα και με την υπερεντατική δουλειά συναδέλφων, κάποιοι από τους οποίους αργότερα κρίθηκαν πλεόνασμα και απολύθηκαν.

Η επίσημη ενημέρωση σχετικα με τις απολύσεις των συναδέλφων μας ήρθε μετά από ένα διάστημα διαρροών και φημών για το εργασιακό μας μέλλον. Τη Δευτέρα 4 Μαΐου ο CEO της εταιρείας μας ενημέρωσε για την κατάσταση με email και all-hands meeting. Το email μιλούσε για την προσπάθεια της διοίκησης να κοπούν τα “non-essential” κόστη της εταιρείας στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες. Κατά τη διάρκεια του all-hands meeting χαρακτήρισε τις απολύσεις “δυσάρεστες“. Οι απολύσεις αιτιολογήθηκαν στο πλαίσιο του νέου πλάνου της εταιρείας, στο οποίο οι απολυμένοι συνάδελφοί μας δε θα είχαν αντικείμενο και δουλειά. Δήλωσε πως η κατάσταση είναι ρευστή και δεν μπορεί να ξέρει αν θα υπάρξουν νέες απολύσεις στο μέλλον.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα τελευταία χρόνια γίνονταν συνεχείς αναφορές στη σημασία του να χτιστεί μια ισχυρή ομάδα πωλήσεων. Παρ’όλα αυτά πολλοί απολυμένοι συνάδελφοι αποτελούσαν προσλήψεις του τελευταίου χρόνου, βάσει αυτής της στρατηγικής. Συνέχισε λέγοντας πως χρειάζεται να γίνουμε πιο αποδοτικοί για να πετύχουμε τους στόχους μας, αν και πρακτικά είμαστε πια λιγότεροι. Δεν έγινε καμία αναφορά σε εναλλακτικές που τυχόν υπήρχαν και εξαντλήθηκαν, ούτε βέβαια στο τι άλλαξε από το προηγούμενο all-hands meeting στα μέσα Μαρτίου, όπου και λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι η εταιρεία αντέχει. Επιπλέον, μας ανακοινώθηκε ότι το νέο πλάνο της εταιρείας θα βασιστεί σε επιπλέον εξωτερικό δανεισμό για να γίνει κερδοφόρα. Ταυτόχρονα ο CEO δήλωσε ότι τα νούμερα των τελευταίων ημερών είναι καλύτερα από τις προβλέψεις στις οποίες στηρίχθηκαν τα μέτρα που λήφθηκαν.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής για την δουλειά και τον μισθό του. Η μείωση ρυθμού ανάπτυξης και κερδοφορίας μετακυλίεται στους εργαζόμενους. Στους εργαζόμενους που έχτισαν την εφαρμογή που κάνει την εταιρεία κερδοφόρα και που χωρίς αυτούς και την σκληρή τους δουλειά δεν θα μπορούσε να υπάρξει.

Μπροστά στις απολύσεις των συναδέλφων μας και σε ενδεχόμενες περαιτέρω βλαπτικές μεταβολές των εργασιακών μας σχέσεων ΔΕΝ μένουμε βουβοί και κυρίως άπραγοι.

Απαιτούμε τα παρακάτω:

  1. Ανάκληση όλων των πρόσφατων απολύσεων.
  2. Καμία νέα απόλυση.
  3. Καμία αρνητική αναπροσαρμογή μισθών και όρων εργασίας.
  4. Ουσιαστική διαβούλευση και ενημέρωση των εργαζομένων πριν την λήψη οποιουδήποτε μέτρου.

Ομάδα εργαζομένων Workable Ελλάδας

 

Παραπομπές:

Ανακοίνωση Radical I.T.

ergatiki_antipoliteusi

H Εργατική Αντιπολίτευση δρα, αγωνίζεται, μαθαίνει και ελπίζει στους σεισμούς που μέλλονται να έρθουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

13 − 1 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.