Κίτρινα Γιλέκα – Τα 42 αιτήματα του κινήματος

Παρακάτω παρουσιάζουμε τα 42 αιτήματα των κίτρινων γιλέκων όπως δημοσιεύτηκαν τον Δεκέμβρη του 2018. Η διαμόρφωσή τους έγινε μέσα από την συμμετοχή 30.000 μελών οργανώσεων τους σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν οι ίδιοι. Όπως βλέπουμε δεν είναι καθόλου άσχετα με ζητήματα που έχουν αναδειχθεί στο γαλλικό πολιτικό σκηνικό τα τελευταία χρόνια από διάφορα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και της κυβέρνησης του κόμματος του Μακρόν, La République En Marche! (LREM). Με τα προβλήματα που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα στην Γαλλία (εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι ΕΒΕ, άνεργοι, φοιτητές). Με θέματα που απασχολούν την Γαλλική κοινωνία όπως αυτό της μετανάστευσης, στο οποίο οι θέσεις που παίρνουν είναι συντηρητικές/αντιδραστικές, της οικολογίας, της “εθνικής” παραγωγικής ανασυγκρότησης.

 

Στέγαση

 

 • Κανείς άστεγος

 

Αυτό είναι ένα αίτημα που βρισκόταν και στην προεκλογική ατζέντα του Εμανουέλ Μακρόν το 2017.

 

 • Σχέδιο ενεργειακής απομόνωσης των κατοικιών για μεγαλύτερη οικονομία των νοικοκυριών και οικολογική πολιτική.

 

Πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα για την ενεργειακή μετάβαση, καθώς στην Γαλλία οι κατοικίες και τα βιομηχανικά κτίρια αντιπροσωπεύουν το 45% της ενεργειακής κατανάλωσης της χώρας. Η βιομηχανία αποτελεί επίσης την πηγή περίπου 25% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης. Η κυβέρνηση του LREM (Nicolas Hulot, τον Απρίλιο του 2018) είχε ανακοινώσει την έναρξη ενός πενταετούς σχεδίου για την “ενεργειακή ανακαίνιση των κτιρίων” με μπάτζετ 14 εκατομμύρια ευρώ.

 

 • Περιορισμός των ενοικίων. Πιο οικονομικά προσιτή στέγαση (ειδικά για τους φοιτητές και τους εργαζόμενους χωρίς σταθερή εργασία).

 

Το πρόβλημα του ύψους των ενοικίων υπάρχει σε όλες τις δυτικές χώρες. Το LREM είχε πάρει κάποια μεσοβέζικα μέτρα για να περιορίσει το πρόβλημα. Ο νόμος Elan (Οκτώβριος 2018) προβλέπει τη συνέχιση, για 5 χρόνια, του “πειραματισμού της εποπτείας των ιδιωτικών μισθωμάτων, σε συγκεκριμένες περιοχές και βάσει προτάσεων των τοπικών αρχών, και προωθεί τη γενίκευση των τοπικών παρατηρητηρίων ενοικίου “. Η εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου, ωστόσο, επαφίεται στου δήμους. Δεν επιβάλλεται από την κυβέρνηση ούτε είναι υποχρεωτική σε όλο τον οικισμό.

 

Φορολογία

 

 • Προοδευτική διαβάθμιση της φορολογίας.

 

Το αίτημα αυτό εμφανίστηκε στο πρόγραμμα του Μελανσόν (Ανυπότακτη Γαλλία ή La France insoumise) για τις προεδρικές εκλογές του 2017. Ο Μελανσόν ήθελε να μεταρρυθμίσει τον φόρο εισοδήματος αυξάνοντας τις φορολογικές βαθμίδες από πέντε που ήταν σε δεκατέσσερις (π χ. τυχαίο παράδειγμα 7% φορολογία σε εισοδήματα έως τον βασικό μισθό κλπ).

 

 • Οι μεγάλοι όμιλοι να πληρώνουν τις μεγάλες φορολογικές εισφορές και οι μικροεπαγγελματίες μικρές εισφορές,

 

Αυτή είναι θεωρητικά συνήθης φορολογική πρακτική. Στην πραγματικότητα όμως το μεγάλο κεφάλαιο έχει πολλές φοροαπαλλαγές και συχνά μάλιστα φοροδιαφεύγει.

 

 • Όχι στην παρακράτηση φόρου.

 

Η εφαρμογή αυτού του μέτρου άρχισε στην Γαλλία από 1/1/2019 και είχε εξαγγελθεί νωρίτερα. Σημαίνει δηλαδή ότι η κυβέρνηση αφαιρεί τον φόρο από τα εισοδήματα των πολιτών απευθείας.

 

 • Κατάργηση του φόρου καυσίμων.

 

Αυτό ήταν το αρχικό βασικό αίτημα των κίτρινων γιλέκων. Από την 1/1/2019 η κυβέρνηση της Γαλλίας θα ανέβαζε την τιμή της ντίζελ κατά 7.6 cents το λίτρο λόγω του φόρου κλιματικής επιβάρυνσης. Για το πετρέλαιο η αύξηση ήταν 3.9 cents το λίτρο. Τα επόμενα χρόνια προβλέπονται επιπλέον αυξήσεις.

 

 • Φόρος για τα καύσιμα των πλοίων και για την κηροζίνη των αεροπλάνων.

 

Άλλο ένα από τα αρχικά αιτήματα του κινήματος που ζητά να φορολογηθούν τα καύσιμα των πλοιων και των αεροπλάνων. Αυτό είναι ένα ζήτημα που έχει αναδειχθεί και απο την Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν.

 

 • Κατάργηση της CICE (Έκπτωση φόρου για την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα που ψηφίστηκε το 2013). Τα χρήματα αυτά να επενδυθούν στην γαλλική βιομηχανία αυτοκινήτων υδρογόνου (η οποία είναι πραγματικά οικολογική, σε αντίθεση με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο).

 

 • Κατάργηση του φόρου που πληρώνουν τα καταστήματα στις τράπεζες όταν οι πελάτες τους χρησιμοποιούν Carte Bleue (πιστωτική κάρτα) για αγορές.

 

Εργασιακά, μισθοί, συντάξεις

 

 • Βασικός μισθός στα 1300 ευρώ.

 

Εκείνη την περίοδο ο βασικός μισθός στην Γαλλία ήταν 1100 ευρώ.

 

 • Διατήρηση του κοινωνικού και ενιαίου χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος.

 

 • Ελάχιστη σύνταξη στα 1200 ευρώ.

 

Εκείνη την περίοδο η βασική σύνταξη στην Γαλλία ήταν 630 ευρώ.

 

 • Οι μισθοί και οι συντάξεις όλων των Γάλλων πρέπει να αναπροσαρμόζονται βάση του πληθωρισμού.

 

 • Ασφάλεια της απασχόλησης: περιορισμός του αριθμού των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στις μεγάλες επιχειρήσεις. Περισσότερες συμβάσεις αορίστου χρόνου.

 

 • Μέγιστος μισθός στα 15.000 ευρώ.

 

Αυτή είναι μια πρόταση που μοιάζει με αντίστοιχη του Μελανσόν. Είχε προτείνει ο μέγιστος μισθός μιας εταιρείας να είναι το πολύ 20 φορές μεγαλύτερος από τον μικρότερο.

 

 • Δημιουργία θέσεων εργασίας για τους ανέργους.

 

 • Ευημερία στους ηλικιωμένους μας. Απαγόρευση να κερδίσετε χρήματα για τους ηλικιωμένους. Ο γκρίζος χρυσός έχει τελειώσει. Η εποχή της γκρίζας ευεξίας αρχίζει.

 

Γκρίζος χρυσός είναι ο τίτλος ενός βιβλίου που αναφέρεται στην οικονομική εκμετάλλευση της τρίτης ηλικίας.

 

 • Σύνταξη στα 60 και στα 55 για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

 

Εκείνη την περίοδο η ηλικία συνταξιοδότησης στην Γαλλία ήταν τα 62.

 

 • Προστασία της γαλλικής βιομηχανίας: απαγόρευση των offshore/της μετεγκατάστασης τους. Η προστασία της γαλλικής βιομηχανίας σημαίνει προστασία της τεχνογνωσίας και των θέσεων εργασίας μας.

 

 • Κατάργηση της εργασίας με αμοιβή χώρας προέλευσης του εργαζομένου. Είναι λάθος ένας εργαζόμενος στην Γαλλία να έχει άλλο μισθό και δικαιώματα σε σχέση με τους Γάλλους πολίτες. Ο εργοδότης τους πρέπει να συνισφέρει όσο και ένας Γάλλος εργοδότης.

 

Στην Γαλλία το 2015 υπήρχαν περίπου 286,025 εργάτες που αμείβονταν με μισθό της χώρας προέλευσής τους και όχι τον αντίστοιχο της Γαλλίας  (Οδηγία Μπολγκενστάιν της ΕΕ). Αυτό είναι ένα αίτημα που υπήρχε στην ατζέντα όλων των υποψηφίων προέδρων (Είχε τονιστεί από τον Μελανσόν και την Λε Πεν) εκτός του Μακρόν.

 

Μετανάστευση

 

 • Να λυθούν τα αίτια της αναγκαστικής μετανάστευσης.

 

Εδώ φυσικά αναφέρονται στους πολέμους που έχουν δημιουργήσει τα μεταναστευτικά κύματα στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

 

 • Οι αιτούντες άσυλο να έχουν καλή μεταχείριση. Τους οφείλουμε τη στέγαση, ασφάλεια, τρόφιμα και εκπαίδευση για ανηλίκους. Συνεργασία με τον ΟΗΕ για να ανοίχθούν καταυλισμοί υποδοχής σε πολλές χώρες του κόσμου, εν αναμονή του αποτελέσματος της αίτησης ασύλου.

 

Εδώ προτείνουν την δημιουργία hotspot.

 

 • Επιστροφή των απορριφθέντων αιτούντων άσυλο στη χώρα προέλευσής τους.

 

 • Εφαρμογή πραγματικής πολιτική ενσωμάτωσης/ενταξης των μεταναστών. Η διαβίωση στη Γαλλία σημαίνει το να γίνεις Γάλλος  (Μαθήματα γαλλική γλώσσας, γαλλικής ιστοριας και πολιτικής αγωγής με πιστοποίηση στο τέλος του μαθήματος).

 

Αυτή η θέση σχετίζεται με προτάσεις βουλευτή του κόμματος του Μακρόν Aurélien Taché τον Φεβρουάριου του 2017. Η κυβέρνηση του LREM ανακοίνωσε αντίστοιχα μέτρα τον Ιούνιο του 2018.

 

Υγεία/Κοινωνική Ασφάλιση

 

 • Ίδιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για όλους (συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων και των επαγγελματιών). Κατάργηση του RSI (Ασφαλιστικό ταμείο για τους αυτοαπασχολούμενους)

 

Το RSI καταργήθηκε την 1/1/2018.

 

 • Αύξηση των επιδομάτων αναπηρίας.

 

Ήταν μία από τις προεκλογικές εξαγγελίες του Μακρόν που έμεινε εξαγγελία.

 

 • Αύξηση των πόρων που διοχετεύονται στην ψυχιατρική.

 

Μεταφορές/Περιφερειακή Πολιτική

 

 • Ενίσχυση των μικρών καταστημάτων στα χωριά και στις πόλεις. Να σταματίσει το χτίσιμο μεγάλων εμπορικών περιοχών γύρω από τις μεγάλες πόλεις που σκοτώνουν τις μικρές επιχειρήσεις. Περισσότερος δωρεάν χώρο στάθμευσης στα κέντρα των πόλεων.

 

Τον Δεκέμβρη του 2017 ο Edouard Philippe στην Εθνική Συνδιάσκεψη των Περιφερειών παρουσίασε το σχέδιο “Δράσης στην καρδιά της πόλης”. Με μπάτζετ πέντε δισεκατομμύρια ευρώ για πέντε χρόνια, έχει ως στόχο να ανοίξει νέες επιχειρήσεις, να ανακαινίσει τις κοινωνικές κατοικίες, να αποκαταστήσει τα παλιά κτίρια ώστε να μετακομίσουν νέες οικογένειες, να δημιουργήσει «οικολογικές περιοχές» ή «δημόσιους χώρους».  Έχει αναπτύξει δράσεις σε πάνω από 220 πόλεις στην Γαλλία.

 

 • Όλα τα χρήματα που εισπράττονται από τα διόδια των αυτοκινητοδρόμων πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση των γαλλικών αυτοκινητοδρόμων, των δρόμων, και για την οδική ασφάλεια.

 

Εκείνη την περίοδο το ποσό από τα διόδια που πήγανε στην συντήρηση και κατασκευή νέων αυτοκινητοδρόμων ήταν το 30%. Την είσπραξη των διοδίων στην Γαλλία την έχουν αναλάβει ιδιωτικές εταιρείες.

 

 • Να σταματήσει άμεσα το κλείσιμο των μικρών σιδηροδρομικών γραμμών, ταχυδρομείων, σχολείων και νοσοκομείων μητρότητας.

 

 • Να ενισχυθεί η μεταφορά αγαθών μέσω σιδηροδρόμων.

 

Η μεταφορά αγαθών μέσω σιδηροδρόμων αντιπροσωπεύει αυτή την στιγμή το 9% των μεταφορών στην Γαλλία έναντι των οδικών μεταφορών που αντιστοιχεί στο 85%. Η οικολογική επιβάρυνση των σιδηροδρομικών μεταφορών είναι αρκετά αρκετά μικρότερη αλλά είναι πιο ακριβοί σε σχέση με τις οδικές μεταφορές.

 

Πολιτικό Σύστημα

 

 • Όλοι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι θα λαμβάνουν τον μέσο μισθό. Τα έξοδα μεταφοράς τους θα καλύπτονται, εφόσον δικαιολογούνται. Θα έχουν δικαίωμα σε εισιτήρια εστιατορίων και κουπόνια διακοπών.

 

Ο François Ruffin βουλευτής της Ανυπότακτης Γαλλίας από το 2017 είχε δηλώσει και έκανε πράξη ότι αν εκλεγόταν θα έπαιρνε τον βασικό μισθό (1.100 ευρώ) και τα υπόλοιπα (περίπου 3.000 ευρώ) θα τα δώριζε σε διάφορες φιλανθρωπικές ενώσεις και συνεταιρισμούς. Ένα χρόνο μετά δήλωσε  ότι θα έπρεπε να είχε πει τον μέσο μισθό.

 

 • Επιστροφή στην επταετή θητεία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (Από το 2000 και μετά είναι πενταετής).

 

Διάφορα κόμματα της αντιπολίτευσης το υποστήριξαν στην Βουλή τον Ιούλη του 2018 ενώ η κυβέρνηση του Μακρόν το αρνήθηκε.

 

 • Κατάργηση των εφόρου ζωής προεδρικών αποζημιώσεων.

 

 • Διοργάνωση τακτικών δημοψηφισμάτων. Το Λαϊκό Δημοψήφισμα να μπει στο Σύνταγμα.

 

Εκπαίδευση

 

 • Να φοιτούν μάξιμουμ 25 μαθητές σε κάθε τάξη. Από τον παιδικό σταθμό μέχρι το τέλος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

 

Είναι μια πρόταση που είχε ειπωθεί από τον παιδαγωγό Célestin Freinet το 1954 και ήταν τμήμα της εκπαιδευτικής ατζέντας του Benoît Hamon, υποψήφιου για την προεδρία της Γαλλίας με το Σοσιαλιστικό Κόμματος το 2017.

 

 •  Ένα παιδί ηλικίας 6 ετών δεν πρέπει να βρίσκεται μόνο του. Συνέχιση του συστήματος βοήθειας PAJEMPLOI (Οργανισμός παροχής babysitter για εργαζόμενους γονείς) μέχρι το παιδί να γίνει 10 ετών.

 

Δημόσια Οικονομικά

 

 • Τέλος στην πολιτική λιτότητας. Σταματάμε να πληρώνουμε για τους τόκους για ένα χρέος που κηρύχθηκε παράνομο. Αρχίζουμε να ξεπληρώνουμε το χρέος χωρίς να παίρνουμε χρήματα από τους φτωχούς και τους λιγότερο φτωχούς, αλλά από τα 80 δισεκατομμύρια των φοροδιαφυγών.

 

Το χρέος της Γαλλίας εκείνη την περίοδο ήταν στο 99% του ΑΕΠ της. Στις προεκλογικές τους εκστρατείες για τις προεδρικές του 2017 και ο Μελανσόν της Ανυπότακτης Γαλλίας και ο Hamon του Σοσιαλιστικού Κόμματος πρότειναν να διαγραφεί μέρος του χρέους. 

 

 • Όχι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (πχ αεροδρόμια, φράγματα).

 

Τον Νοέμβρη του 2018 η κυβέρνηση της Γαλλίας ανακοίνωσε την πώληση 1605 ακινήτων που της ανήκουν και την ιδιωτικοποίηση 150 φραγμάτων έως το 2020.

 

 • Να δοθεί επιπλέον χρηματοδότηση στο δικαστικό σύστημα, την αστυνομία και τον στρατό. Να πληρώνονται οι υπερωρίες των σωμάτων ασφαλείας.

 

 • Η τιμή του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν από τις ιδιωτικοποιήσεις.Να γίνουν ξανά δημόσια περιουσία και να μειωθούν σημαντικά οι τιμές τους.

 

Το LREM είχε ανακοινώσει αύξηση της τιμής του ρεύματος 2.3% μέσα στο 2019.

 

Πηγές:

“Gilets jaunes” : on a décortiqué chacune des 42 revendications du mouvement,  L’Obs, 29/11/2018

Τα 42 αιτήματα από τα κίτρινα γιλέκα, doctv, 5/12/2018

ergatiki_antipoliteusi

H Εργατική Αντιπολίτευση δρα, αγωνίζεται, μαθαίνει και ελπίζει στους σεισμούς που μέλλονται να έρθουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

one × one =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.